Saavutettavuustyökalut

Suomen luonnonsuojeluliitto SLL Etelä-Karjalan piiri

Etelä-Karjala
Navigaatio päälle/pois

Ym­pä­ris­tö­pal­kin­not 2017 Mirja Sokuralle ja Manu Vihtoselle

Tiedote 23.11.2017

Suomen luonnonsuojeluliitto Etelä-Karjala ry.

Ympäristöpalkinnot 2017 Mirja Sokuralle ja Manu Vihtoselle

Suomen luonnonsuojeluliitto Etelä-Karjala on myöntänyt vuoden 2017 ympäristöpalkinnon Mirja Sokuralle saimaannorpan hyväksi tehdystä työstä sekä Manu Vihtoselle virtavesiluonnon ja kalojen hyväksi tehdystä työstä. Ympäristöpalkinnolla Suomen luonnonsuojeluliitto Etelä-Karjala haluaa nostaa esille luonnon ja ympäristön kannalta myönteisiä toimia ja antaa julkiset kiitokset toimijoille.

Vuoden 2017 ympäristöpalkinnon myöntöperustelut:

Mirja Sokura

Mirja Sokura on esimerkki siitä, kuinka yksittäinen ihminen voi tehdä huomattavan paljon saimaannorpan suojelun – tai jonkun muun itselleen tärkeän asian – hyväksi. Mirja on opiskellut valokuvausta, harrastanut luontokuvausta ja seurannut eteläiselle Saimaalle levinneiden norppien ja muun luonnon elämää. Vähitellen luonnon ilmiöiden seuraaminen ja kuvaaminen johti haluun tehdä jotain konkreettista oman lähiluonnon ja erityisesti saimaannorpan hyväksi. Kun valokuvaukseen ja luonnon havainnointiin yhdisti Mirjan kolmannen harrastuksen, mökkipäiväkirjan pitämisen, syntyi idea luontopäiväkirjasta, jonka tuoton voisi ohjata saimaannorpan suojeluun. Mirja ideoi ja toteutti päiväkirjan sekä hoiti määrätietoisesti myös sen markkinoinnin ja myynnin.

Luonnonkulkijan päiväkirja tukee luontoharrastusta ja luonnonsuojelua monella tapaa.  Rahallisen tuen lisäksi päiväkirja kutsuu luontoretkille ja tarkkailemaan luontoa. Se on ajaton muistiinpanokirja, jonka hienoja luontokuvia voi katsella silloin kun ei itse pääse luontoretkelle, ja jälkeenpäin sen merkintöjen avulla on helppo muistella omia luontoelämyksiä.

Luonnonkulkijan päiväkirja on tuottanut yli 6000 euroa saimaannorpan suojeluun. Mirja Sokura on toivonut, että raha käytettäisiin ympäristökasvatustyöhön, sillä Saimaan ja saimaannorpan tulevaisuus on nykypäivän lasten ja nuorten käsissä.

Manu Vihtonen

Kaakon jokitalkkarina tunnettu Manu Vihtonen on toiminut useiden vuosien ajan Kaakkois-Suomen virtavesiluonnon ja kalaston, etenkin taimenen, hyväksi. Manu on suunnitellut ja toteuttanut virtavesikunnostuksia ja taimenen istutuksia lukuisissa kaakkoissuomalaisissa puroissa ja joissa yhdessä osakaskuntien ja talkoolaisten kanssa. Monet ihmisen aikoinaan kaivamat ja oikaisemat purot ovat saaneet takaisin luonnontilaisen rakenteensa Manun talkoissa, joissa on uoman pohjalle vyörytetty kivenjärkäleitä ja siroteltu soraa niin, että taimenen poikasilla olisi hyvä elää ja kasvaa.

Työssään Manu on myös lisännyt kansalaisten ymmärrystä virtavesistä ja uhanalaisen taimenen elinvaatimuksista. Hän on kertonut avoimesti kalaistutus- ja purokunnostushankkeista kyläilloissa ja uskoo avoimuuteen jalokalojen palauttamisessa Suomen luontoon. Purokunnostustalkoita vetäessään hän on myös jakanut tietoa kalaistutuksista, luonnontilaisista virtavesistä ja esimerkiksi runkojen ja oksien merkityksestä puroissa ja joissa. Manu on myös suunnitellut biohajoavan mätirasian, jossa taimenen poikaset kuoriutuvat omassa kotipurossaan.

Manu on hyvä esimerkki myös siinä, että projektin päättyessä hän ei ole jäänyt peukaloitaan pyörittelemään, vaan etsinyt uuden puron ja uuden rahoituksen ja aloittanut työn uudestaan.

Lisätietoja:

Aluepäällikkö Anna Vuori
040 670 1771
anna.vuori@sll.fi
Suomen luonnonsuojeluliitto Etelä-Karjala ry.