Saavutettavuustyökalut

Suomen luonnonsuojeluliitto SLL Uudenmaan piiri Helsingin yhdistys

Helsinki
Navigaatio päälle/pois

Helsyn uurastus Viikki-liikkeessä

Hiihtoretkellä Viikissä. Kuva: Timo Newton-Syms / Flickr (CC BY-SA 2.0)

Helsyn 50-vuotisjuhlan kunniaksi julkaisemme entisten puheenjohtajien muistelmia. 90-luvulla puheenjohtajana toiminut Marjo Kuisma muistelee Helsyn toimintaa muun muassa Viikin luonnon puolesta.

Toimin Helsyn puheenjohtajana vuosina 1991-1992, jolloin kaavoitus- ja maankäyttöasiat olivat vahvasti esillä yhdistyksen toiminnassa.

Helsingin kaupunki valmisteli yleiskaavaa, johon pyrimme monin tavoin vaikuttamaan. Teimme yhteistyötä Vuosaari-liikkeen, asukasyhdistysten sekä muiden kansalaisjärjestöjen kanssa.

Mieleenpainuva yhteistapahtuma ”Yleiskaava uusiksi” järjestettiin toukokuussa -91 Vanhan Ylioppilastalon aukiolla. Ohjelmassa oli kaupunginsuunnittelun uusien teesien naulaaminen esityslavalle tuotuun leveään oveen. Järjestöjen teeseinä olivat muun muassa ”Viikki, viiden tähden viheralue”, ”Kaisaniemi ei ole Kaistaniemi”, ”Siirtolapuutarha ei ole siirtomaa” sekä ”Pelastetaan Vuosaaren luonto”.

Oven kaava-avain luovutettiin tilaisuudessa kaupunginjohtaja Kari Rahkamolle. Ovi teeseineen kannettiin mielenosoituskulkueessa kaupungintalolle. Myöhemmin huhuttiin, että ovi olisi löytynyt kaatopaikalta. Mikäli näin oli tapahtunut, se olisi kuvastanut hyvin sitä välinpitämätöntä asennetta, joka kaavoitusprosessien aikana useilla kaupungin päättäjillä oli asukkaiden kannanottoja ja viheralueiden säilyttämistä kohtaan.

Helsyn aktiiveja työllisti myös ViikinLatokartanon osayleiskaava. Yhdistys toimi useita vuosia Viikki-liikkeessä Vanhankaupunginlahden ja Viikin luontoalueen puolesta. Viikki-liike perustettiin 1990, jolloin ryhdyin sen puheenjohtajaksi. Liikkeeseen lähti mukaan 31 kansalaisjärjestöä.

Raskain osayleiskaavavaihtoehto uhkasi tuoda alueelle 18 000 uutta asukasta. Viikki-liikkeen keskeisimmät vaatimukset Helsingin kaupungille ja valtiolle olivat laajasta asunto- ja toimitilarakentamisesta luopuminen sekä Viikintien eteläpuolisen alueen säilyttäminen suojavyöhykkeenä luonnonsuojelualueelle.

Vuosina 1991-1992 Viikin puolesta toimittiin muun muassa olemalla tiiviisti yhteydessä tiedotusvälineisiin, työstämällä lausuntoja, neuvottelemalla kaupunkisuunnitteluviraston kanssa sekä järjestämällä päättäjille retkiä ja keskustelupaneeli.

Talosaaren Torppa tarjosi vastapainoa arkiselle puurtamiselle viihtyisän yhdessäolon ja retkeilyn merkeissä. Talosaaren vehreä luonto ja upeat maisemat olivat itselleni merkittävä jaksamisen ja innostuksen lähde niin puheenjohtajakaudellani kuin lähes koko yhdeksänvuotisen Helsyn hallituksessa oloni ajan.

Marjo Kuisma

Puheenjohtaja 1991-1992

Kirjoitus on julkaistu alunperin Helsyn Takiainen-lehdessä vuonna 2010.

Lue lisää: Helsyn alkutaipaleen vaiheita