Saavutettavuustyökalut

Suomen luonnonsuojeluliitto SLL Pohjois-Savon piiri Iisalmen yhdistys

Iisalmi
Navigaatio päälle/pois

Syystaesto 7.9.

Osallistuimme pienellä porukalla la 7.9. klo 8:30-12.30 lintuyhdistys Kuikan Syystaestoon. Kilpailun ajatuksena oli nähdä mahdollisimman monta lintulajia 4 tunnissa. Kisapaikkamme oli Sonkajärven Kotaharjun torni. Aamulla sää oli mitä mainioin: vähän etelätuulta ja auringonpaistetta.

Pitkin päivää pikkulintujen muutto oli runsasta. Näimme peippoja, västäräkkejä, kirvisiä menevän pieninä parvina lähes koko ajan. Hienointa kuitenkin oli se että havaitsimme petolintuja 6 lajia, yhteensä 18 lintua.

Mehiläishaukat muuttivat 5 linnun voimin, hiirihaukkoja oli 2, varpushaukkoja 4, tuulihaukkoja 3, samoin kuin kanahaukkojakin sekä 1 naaraspuolinen ruskosuohaukka.

Petolintujen tunnistaminen on joskus aika haastavaa. Viimeisen mehiläishaukan kohdalla haksahdimme arvelemaan sen olevan maakotka. Lintu oli ruskea ja siipien valkeat laikut olivat samoissa paikoissa kuin maakotkalla. Aiemmat mehiläishaukat menivät tornin ohi aika kaukaa. Tunnistimme ne helposti muodosta ja pitkästä eteenpäin työntyvästä kaulasta ja päästä sekä pitkästä pyrstöstä. Ongelmainen mehiläishaukka tulikin hyvin läheltä tornia ja se näytti todella suurelta linnulta. Se sekoitti havainnon tekoa. Joku huusikin heti alkuun että nyt on kotka tulossa. Tästä ajatuksesta oli vaikea enää päästä eroon!

Mutta onneksi on olemassa digikameroita! Otimme linnusta useita kuvia. Jälkikäteen selvisi että lintu ei olekaan maakotka vaan nuori mehiläishaukka.

Ai niin, sijoituimme kisassa neljänneksi. Lajejakin saimme 35 kpl.