Saavutettavuustyökalut

Suomen luonnonsuojeluliitto SLL Pohjois-Savon piiri Iisalmen yhdistys

Iisalmi
Navigaatio päälle/pois

RUSKAN VÄRIT

Ruskan värien arvoitusta on yritetty selvittää yli sata vuotta.  Uutta näkemystä ja tietoa        tarjoaa  Riikka Kaartinen Suomen Luonto-lehdessä no 7 2019.

 

Vanha uskomus ,että kun kasvit imevät lehtivihreän takaisin alta paljastuu muut värit. Nyt on havaittu puiden käyttävän varta vasten energiaa syksyn värien tekemiseen.  Siitä onko värit puiden puolustus- tai suojausreaktio.

Yhden teorian mukaan ruska olisi evolutiivinen jäänne. Voisiko olla että punainen väri olisi puiden sopeutuma kasvissyöjiä vastaan joita aiemmin oli huomattavasti enemmän. Kirvoille ei kuitenkaan näytä olevan väliä lehtien värillä.

Edelleenkin ollaan hämmentyneitä mikä ruskavärien merkitys on.