Saavutettavuustyökalut

Suomen luonnonsuojeluliitto SLL Pohjois-Savon piiri Iisalmen yhdistys

Iisalmi
Navigaatio päälle/pois

Var­hais­kas­va­tus­ma­te­ri­aa­lin laatiminen Iisalmen luontomuseolle

Meillä on ollut ilo saada museolle Henna Rissanen tekemään lastentarhaopettajatutkinnon lopputyötä  Savonia-ammattikorkeakoululle.    Taustana on ollut ympäristökasvatus ja lasten luontoyhteyden vaaliminen sekä globaalien ongelmien vuoksi että lasten oikeuksien toteutumiseksi. Varhaiskasvatussuunnitelman perusteet-asiakirjassa ympäristökasvatus on yksi oppimisen alue. Työn teoreettisina lähtökohtina on ollut sosiaalipedagogiikan ja ympäristökasvatuksen yhteiset teemat sekä lapsilähtöisyys.

Tavoitteena on lisätä Iisalmen luontomuseon ja varhaiskasvatuksen yhteistyötä.  Lasten museokierroksen  tavoitteena dioraamojen tulkitsemista lapselle ymmärrettävällä tavalla. Lisäksi toivotaan moninaisuutta, toiminnallisuutta ja lapsen omaa pohdintaa.

Henna Rissanen valmiina esittelyyn

 

Iisalmen  luontomuseon vahvuutena on mahdollisuus tarkastella luontoa tiivistetyssä muodossa. Lasten museokierrokset on jaettu kolmeen ikäryhmään. Niinpä lapset pääsevät  kiertämään Kertun matkassa, tarkkailemaan Koteja luonnossa tai Luonnon tutkija mukana.

Henna ja Jarmo tarkastelevat esitystä tabletista
Jarmo tuoksunäytteiden lumoissa

Nämä kierrokset on ohjelmoitu mukana kulkevaan tablettiin. Siitä voidaan ennalta valittujen dioraamojen edessä sitten kuulla ko. kohteesta asioita, kuvia ja ääniä. Lisäksi voi olla kysymyksiä tai pohtimisen aiheita. Aikuiset ohjaavat ohjelman avulla ryhmää ja toki lapsille annetaan myös vapaata tutustumisaikaa. Voit etukäteen tutustua materiaaliin täältä!

Emma leikkii pehmolelulla josta kuuluu myös ääntä

Näyttelytilaa kehitetään koko ajan. Nyt sieltä löytyy pehmoeläinlelut kierroksen ajaksi, sokkokoskettelu- ja tuoksunäytteitä, palokärjen pesään pääsee kurkkaamaan taskulampunvalossa, lattiassa on myös eri eläinten jälkiä. Kierroksen lopuksi voidaan kokoontua eritysalueella ja tehdä kyselytehtäviä ja keskustella asioista.

Näitä museokierroksia voivat tehdä  päiväkotiryhmien lisäksi myös yksittäiset lapset vanhempien tai tutun aikuisen kanssa.

TERVETULOA LUONTOMUSEOON