Saavutettavuustyökalut

Suomen luonnonsuojeluliitto SLL Pohjois-Savon piiri Iisalmen yhdistys

Iisalmi
Navigaatio päälle/pois

Kalatiirat ärhäkkäinä

Kalatiira, kuva Jarmo Yliluoma

Kalatiiroilla on nyt poikaset ja emot puolustavat varsin ärhäkkäästi jälkikasvuaan. Tämän takia Iisalmessa on ainakin terveys- ja kulttuurikeskuksella linnut ovat hyökkäilleet uhkaavasti ohikulkevien kimppuun. Kukapa vanhempi ei omiaan puolusta! Onneksi tiirojen hyökkäilyt ovat yleensä varoitukseksi tarkoitettuja valehyökkäyksiä.

Kriittisintä aikaa on yleensä se, kun poikaset lähtevät pesäkuopasta. Tätä yleensä kestää pari viikkoa.

Aiempina vuosina Iisalmessa ei kattopesintöjä ole ollut. Tiiroja houkuttaa katoille erityisesti siellä oleva karkeahko hiekka- tai sepelikerros. Se muistuttaa lintuja luontaisista asumispaikoista. Tämän lisäksi katot antavat turvaa nisäkäspetoja vastaan. Kaupunkien katoille eivät esim. minkit ja ketut tule. Sen sijaa esim. varikset saattavat hätyytellä munia mutta kalatiirojen aggressiivisuus pitää muut siivekäskilpailijat loitolla.

Tänä kesänä ei tilanteelle juuri voida mitään. Ensi syksyn ja kevään, mikäli kattopesintöjä ei haluta, niin niitä voidaan estää esim. esteillä.

Kalatiiran poikanen, kuva: Jarmo Yliluoma