Saavutettavuustyökalut

Suomen luonnonsuojeluliitto SLL Pohjois-Savon piiri Iisalmen yhdistys

Iisalmi
Navigaatio päälle/pois

Hanhet muutolla

Metsähanhien muutto alkoi jo kuukausi sitten. Kannattaa kuitenkin vielä tähyillä niin taivaalle kuin pelloillekin. Ylä-Savoonkin on saatu kohtuullista hanhimuuttoa. Viimepäiviltä on mm. nähty sepelhanhi ja Maaningalla 8000-10 000 valkoposkihanhea.

Tämä kuva Itikan pellolta 12.10.

Parhaimpia tapoja päästä kohtuullisen lähelle hanhia on tarkkailu autosta käsin. Havannointia lisää usein myös se että linnut voivat olla tien lähellä pellolla. Toki usein häriintyessään tai muustakin syystä parvi lehahtaa ilmaan. Onneksi useimmiten ne siirtyvän pellolla vain uuteen paikkaan.

Itikan peloilla valkoposkien mukana on myös valkopäinen hanhi. BirdLife Suomen rariteettikomitean sihteeri Roni Väisänen totesi linnusta seuraavaa: ”Lintu on ehkä risteymä. Vapo x lumihanhi vois olla lähellä. Nokka on liian iso eskimoksi ja liian pieni lumihanheksi. Lisäksi nokassa on jotain tummaakin, mikä ehkä tulee joltain tummanokkaiselta hanhelta, kuten valkoposkelta. Pyrstön kuviointikin vähän outo, voisi sopia risteymään”.

Risteymä, kuva: Jarmo Yliluoma
Risteymä, kuva: Kari Bovellan