Saavutettavuustyökalut

Suomen luonnonsuojeluliitto SLL Pohjois-Savon piiri Iisalmen yhdistys

Iisalmi
Navigaatio päälle/pois

Suomen 6. pikkukiuru Itikalla

Pikkukiuru, kuva: Tarmo Huttunen

Tarmo Huttunen lähetti torstaina 7.11. klo 9.50 erikoisen näköisen kuvan kiurulajista yläsavolaisille lintuharrastajille. Kuvaan tutustui myös muualta Suomea olevat harrastajat. Saman päivänä klo 16.39 tuli hälytys valtakunnalliseen lintuhälytysjärjestelmään lyhytvarvaskiuru/pikkukiuru Iisalmessa. Illalla klo 19.07 tuli varmistushäly että kyseessä on pikkukiuru.

Lintu oli paikalla vielä maanantaina 9.11. Ympäri Suomea harrastelijoita saapui pikkukiurua katsomaan. Arviolta reilu 100 lintuharrastajaa näki linnun.

Pikkukiuru, kuva: Jarmo Yliluoma
Pikkukiuru, kuva: Kai Jäderholm

Laji on 6. Suomessa havaittu pikkukiuru eli on siis suurharvinaisuus. Aiemmin sitä on tavattu seuraavasti:
• 1962 Turku
• 1975 Järvenpää
• 2004 Hailuoto
• 2012 Loviisa
• 2019 Pori

Bongareita Itikalla, kuva: Jarmo Yliluoma

Linnun pituus on 13–14,5 cm ja paino 17–22 g. Puvultaan se muistuttaa pientä kiurua, mutta nokka on lyhyt ja tukeva. Kiurun tavoin se voi nostaa päälaen höyhenensä töyhdöksi. Euroopassa laji esiintyy vain osissa Espanjaa, Romaniaa ja Ukrainaa sekä Kaukasuksella. Euroopan populaation koko on 3,1–8 miljoonaa yksilöä. Euroopan ulkopuolella laji esiintyy Turkista itään kapeahkona vyöhykkeenä läpi Aasian Koreaan saakka, Pohjois-Afrikassa ja Kanariansaarilla. Lajista tunnetaan noin 10 alalajia. Se on paikkalintu esiintymisalueen länsiosissa ja muuttolintu alueen itäosissa.