Saavutettavuustyökalut

Suomen luonnonsuojeluliitto SLL Pohjois-Savon piiri Iisalmen yhdistys

Iisalmi
Navigaatio päälle/pois

Yhteistyöllä tarkkailulava Kiuruveden Yläjärvelle

Valmis katselulava, kuva: Jarmo Yliluoma

Kesällä 2020 lintuyhdistys Kuikan puheenjohtaja Eelis Rssanen teki vesilintulaskennan Kiuruveden Luupuvedelle, Väli- ja Yläjärvelle sekä Kaislaselle. Alue kuuluu Natura 2000 ohjelmaan ja valtakunnalliseen lintuvesiensuojeluohjelmaan.

Yläjärveltä on aiemmilta vuosilta vähän havaintoja. Sen rannat ovat matalia hyvin vettyneitä ja pusikoituneita. Vapaata vesitilaa on näkyvissä vähän varsinkin kesällä.

Tästä virisikin ajatus että alueelle pitäisi saada tarkkailulava. Rahoitus hoituisi Kuikan kautta. Olin tämän takia yhteydessä Sakari Niinimäkeen joka oli aikoinaan rakentamassa Luupuveden lintutornia. Hän vinkkasi että yhteistyöhön saattaisi lähteä Koppeloharjun Erä ry. Niinpä sovimme tapaamisesta marraskuulle Erän yhdistysaktiivien kanssa. Kävimme katsomassa 4 mahdollista lavan paikkaa. Lopulta päädyimme siihen, että katselulava rakennetaan Yläjärven itärannalle Kaitasaareen.

Eipä mennyt kuin pari viikkoa niin sain viestin, että rakentaminen oli jo aloitettu.

Vähän ennen uutta vuotta tuli uusi viesti: “Kaiteet, lava ja rappuset valmiina. Enää puuttuu vain laudoitus kolmelta seinältä. Sekin olisi tehty eilen mutta kova tuuli jäädytti ukkojen sormet ja porakoneiden akut.”

Heti vuoden vaihteen jälkeen sain valmiin katselulavan kuvat.

Kun kiipeää lavalle niin kengät ovat n. 180 cm korkeudessa ja silmät n. 350 cm maasta. Näkyvyyttä on siis riittävästi järvelle ja perille pääsee autolla. Toivottavasti tulevina vuosina, katselulavan ansiosta, saadaan merkittävästi enemmän havaintoja Yläjärveltä kuin aiempina vuosina.

Panoraamakuva lavalta, kuva: Jarmo Yliluoma

Jarmo Yliluoma pj.