Saavutettavuustyökalut

Suomen luonnonsuojeluliitto SLL Pohjois-Savon piiri Iisalmen yhdistys

Iisalmi
Navigaatio päälle/pois

Talvilintuja rengastamassa

Olimme Akkomäellä Nerohvirralla Tuulan ja Juhon linturuokinnalla vieraina. He ovat vuosikausia ruokkineet talvilintuja aktiivisesti. Rengastaja Janne Taskinen näytti ja opasti meitä talvilintujen saloihin.

Ensin viriteltiin rengastusverkot. Käytimme myös nauhoitettua urpiaisen ääntä houkuttamaan niitä verkkoihin toisella verkkolinjalla. Seurasimme hieman kauempaa jääkö lintuja verkkoihin. Janne kävi sitten irrottamassa linnun ja toi sen rengastuspaikalle. Päivän tuloksena oli 20 talitiaista , 24 sinitiaista, 2 hömötiaista, 2 kuusitiaista, yksi vihervarpunen ja 5 urpiaista.

Janne Taskinen irrottamassa urpiaista lintuverkosta.

Sinitiaiselle laitetaan jalkaa rengas. Jos rengas sitten myöhemmin tarkistetaan voidaan todeta mm. minne lintu on siirtynyt ja kauanko siihen on kulut aikaa. Sekä rengastietojen lähettäjä että rengastaja saavat tiedot tästä kontrollista. Mikäli löydät esim. kuolleelta linnulta renkaan tai voit lukea etäänpään elävävstä linnusta lukurenkaa, niin se on hyvä ilmoittaa rengastustoimistoon. Kaikki hoituu suoraa netin kautta. Tässä suora linkki lomakkeelle.

Linnusta määritetään tietysti laji ja sukupuoli sekä ikä. Sukupuolen määrityksessä usein auttaa siiven mittaaminen. Tässä tundraurpiainen jonka alavatsa on puhtaan valkoinen.

Kun kaikki on kohdallaan voidaan lintu vapauttaa.