Saavutettavuustyökalut

Suomen luonnonsuojeluliitto SLL Pohjois-Savon piiri Iisalmen yhdistys

Iisalmi
Navigaatio päälle/pois

Lintujen poikasrengastus jatkuu kiihkeänä

Kai Jäderholm

Nyt monien lintujen pesintä on poikasvaiheessa ja rengastajilla kiireiset ajat. Olin tutustumassa rengastaja Janne Taskisen opastuksella tuulihaukka ja peltolintu rengastukseen Pielavedellä.

Kuovin ja töyhtöhyypän poikaset ovat liikkeellä. Kun peltoteitä liikkuu niin sekä niillä että viereisillä pelloilla voi huomata poikasia. Rengastajan katsoo tarkasti missä poikaset ovat ja tekee päätöksen kannattaako lähteä kiinniottamaan niitä. Peltotiellä juoksimme kuovin poikasen perässä lähes sata metriä ennen kuin saimme sen kiinni. Kuovikoiras varoitteli ja lenteli ympärillämme jonkin matkan etäisyydellä. Varoituksen tarkoituksena on ilmoittaa poikasille että vaara uhkaa. Poikaset puolestaan hakeutuvat kasvillisuuden sekaan ja jäävät piiloon paikoilleen.

Kuovinpoikasen  rengastus. kuva Kai Jäderholm
Kuovinpoikasen rengastus. kuva Kai Jäderholm
Kuovikoiras varoitteli ja lenteli lähistöllä. Kuva Kai Jäderholm.

Töyhtöhyypän poikaset painuvat maahan ja jäävät liikkumattomiksi. Niitä on vaikea löytää jos ei tarkkaa paikkaa ole hahmottanut. Pellolla pitää liikkua varovasti ettei astu niiden päälle. Monien lajien poikaset luottavat suojaväritykseen ja liikkumattomuuteen, liike paljastaa ne pedoille helposti.

Töyhtöhyypän poikanen saa renkaan jalkaansa. kuva Kai Jäderholm.
Rengastuksen jälkeen poikaset vapautetaan takaisin pellolle. kuva Kai Jäderholm.

Tuulihaukkojen poikaset ovat nyt rengastusikäisiä. Usein pesälaatikko on kiinnitetty ladon päätyyn. Tikkaiden avulla pääsee helposti tarkistamaan poikastilanteen. Poikaset tuodaan alas rengastajalle. Tänä vuonna on ollut kohtuullisen hyvä myyrävuosi ja pesintöjä on löytynyt useita. Hyväkuntoisia poikasia on ollut myös mukavasti, useissa pesinnöissä 5-6.

Tuulihaukan pesä, jossa saaliina sisilisko. Kuva Kai Jäderholm.
Tuulihaukka saa renkaan. kuva Kai Jäderholm.
Tuulihaukan poikasia. Kuva Kai Jäderholm
Tuulihaukan poikanen. Kuva Kai Jäderholm