Arkistoissamme on erilaisia kokoelmia. Niitä ovat keränneet lähinnä yläsavolaiset harrastajat.
Kasvit
Museolta löytyy varsin suuri kasvikokoelma. Noin 40 000 putkilokasvia on jo saanut paikkansa säilytyskaapeissa ja atk:lla, lisää karttuu muutama sata vuodessa. Museolla on myös itiökasveja, kuten sammalet ja jäkälät.
Opetuskasvikokoelmassa on yli 1200 näytettä ja se laajenee koko ajan, tätä kasviota voi yleisökin tutkia ja samalla vertailla omia näytteitä.
Kallot ja nahat
Täältä löytyy maailmanlaajuisestikin harvinaisen suuri yksittäisten henkilöiden keräämä nisäkäskallokokoelma, jossa on noin 38 000 kallonäytettä, suuresta karhunkallosta aina pienenpieneen kääpiöpäästäisen kalloon. Lisäksi nahkanäytekokoelma pikkunisäkkäistä sisältää tuhansia arvokkaita näytteitä. Museomme kuuluu CITES-sopimuksen piiriin, joka on mahdollistanut yhteistyön maailman eri museoiden kanssa, mm. vaihtamalla tietoja sekä näytteitä keskenään.
Hyönteiset
Hyönteisiäkin on useita tuhansia yksilöitä. Näytteillä on päiväperhosia, yökkösiä, pikkuperhosia sekä kovakuoriaisia. Harvinaisuutena on goljatkuoriainen, joka on kotoisin Itä-Afrikasta. Muuten nähtävillä on Ylä-Savossa esiintyviä hyönteisiä.
Kivet
Kivikaapeissa on esitetty kivien kiertokulkua maan uumenista pinnalle ja takaisin, sekä raakakivestä kauniiksi hiotuiksi koruiksi. Lisäksi löytyy muutamia raakamalmi näytteitä, sekä jokunen fossiilinäyte.
Tutkimme eri eläinten esiintymistiheyttä sekä ruokavalioita, kartoitamme tämän lisäksi alueemme lintuja. Teemme yhteistyötä poliisin, metsästäjien ym. kanssa.
Museollamme on myös pieni määrityskirjasto, runsaasti tutkimuseripainoksia ja suuri lehtileikekokoelma.