Saavutettavuustyökalut

Suomen luonnonsuojeluliitto SLL Etelä-Savon piiri Itä-Savon yhdistys

Itä-Savo
Navigaatio päälle/pois

Jät­ti­pal­sa­mi­jät­teel­le tarkoitetut keräyslaatikot Savonlinnaan

Haitallisten vieraskasvien säkityksen ja kuljetuksen tarve pienenee Savonlinnassa merkittävästi, kun monelta niiden kasvupaikalta löytyy nyt keräyskehikko, johon voi laittaa kitketyt jättipalsamit ja lupiinit.

Savonlinnan kaupungin työllisyyspalveluiden työntekijät ovat tehneet ja vieneet eri puolille kaupunkia vieraskasvijätteelle tarkoitettuja keräyslaatikoita. Laatikoita on jo Nätkillä, Mertalassa, Kellarpellossa, Everlahdessa ja Kalastajakylässä. Niitä tullaan sijoittamaan lisää kantakaupungin alueelle sekä Kerimäen, Punkaharjun ja Savonrannan taajamiin.

Maanomistajalla on vastuu vieraslajien hävittämisestä, joten jokaisen tulisi huomioida oman pihan ympäristö ja kitkeä siellä mahdollisesti kasvavat vieraslajit.

Savonlinnan kaupunki ja Itä-Savon luonnonsuojeluyhdistys ry innostavat kansalaisia keräämään helposti kitkettävää jättipalsamia. Jättipalsami on levinnyt monin paikoin ympäri kaupunkia. Erityisen paljon sitä on Mertalassa Mertajärven ympärillä.

Suomen luonnonsuojeluliiton VieKas LIFE -hanke järjestää jättipalsamin keräystalkoot Mertalassa torstaina 9.7. klo 17-20 (kokoontuminen Taloustukku Kerdin vieressä, osoitteessa Nojanmaantie 34). Hanke tarjoaa kitkijöille talkooeväät.

Palsaminkitkentää jatketaan kesän mittaan Itä-Savon luonnonsuojeluyhdistyksen järjestämissä talkoissa. Niistä tiedotetaan yhdistyksen Facebook-sivulla www.facebook.com/isluonto sekä yhdistyksen ylläpitämässä Vieraslajivahti-ryhmässä https://www.facebook.com/groups/450959402396250/.

Vinkkejä talkoolaisille sekä muille vieraslajien kerääjille:

  • Kitke kasvi kokonaan juurta myöten irti maasta.
  • Voit myös niittää ja kerätä jätteet keräyslaatikkoon.
  • Mikäli kasvin siemenet ovat jo kypsymässä (siemenkota on pullea), kerää kasvi muovipussiin ja kaada kehikkoon sisällä. Näin siemenet eivät leviä uusille kasvupaikoille.
  • Laita kehikkoon vain jättipalsamia ja lupiinia, ei muovia, eikä muuta ylimääräistä.

 

Lisätietoja haitallisista vieraskasveista antaa tarvittaessa Itä-Savon luonnonsuojeluyhdistyksen vieraslajivastaava Mauri Löppönen, p. 044 933 4246, wanhapollo(at)gmail.com.

Kuva: Tiina Pulkkinen (lisätty 9.7.2020)