Saavutettavuustyökalut

Suomen luonnonsuojeluliitto SLL Etelä-Savon piiri Itä-Savon yhdistys

Itä-Savo
Navigaatio päälle/pois

Maailman sii­vous­päi­vä­nä tempaistiin Savonlinnassakin

Lauantaina 19. syyskuuta oli aika tämänvuotisen maailmanlaajuisen siivouspäivän, World Cleanup Dayn. Virosta lähtöisin olevaa Maailman siivouspäivää on vietetty vuodesta 2008 asti. Päivä kokoaa ihmiset ympäri maailman toimimaan puhtaamman ympäristön puolesta.

Itä-Savon luonnonsuojeluyhdistys järjesti Savonlinnassa päivän aikana kaksi tapahtumaa, joilla pyrittiin edistämään kaupunkiluonnon siisteyttä.

Miniroskis-työpajassa Järjestötalo Kolomosella askarreltiin taskuun sopivia miniroskiksia käytettyjä muovipurkkeja tuunaamalla ja keskusteltiin luonnon roskaantumisen torjuntakeinoista.

Puoliltapäivin oli vuorossa Kasinonsaarten syyssiivous. Suosituille retkisaarille kertyy – säännöllisestä siistimisestä huolimatta – muoviroskia ja muuta sinne kuulumatonta sälää joko aaltojen tuomina tai saarilla samoilevien jäljiltä. Roskatalkoissa koottiin pois luontoa kuormittavia epäpuhtauksia kolmentoista kerääjän voimin.

Tuoretta roskaa tuli vastaan ilahduttavan vähän, mutta rantamaastoon dumpatut vanhat metallit ja lasit aiheuttivat huolta ja harmistusta. Jätteet lajiteltiin ja kierrätettiin materiaalien mukaan. Kokonaan puhtaiksi Sulosaaren hankalimmat paikat eivät tulleet, joten roskankeruutyö kaupungin lähiluonnossa jatkukoon.

Luonnonsuojeluyhdistys tarjosi tarvikkeet miniroskisten tekoon, siivousvälineet roskankerääjien käyttöön sekä talkoiden päätteeksi kahvit ja teet Sulosaaren laavulla.

Järjestäjiltä iso kiitos kaikille Maailman siivouspäivän tapahtumiin osallistuneille; kerääjiä oli kaksinkertaisesti viime vuoden vastaavaan tapahtumaan verrattuna! Vaikuttaakin siltä, että viesti ympäristön siisteyden merkityksestä ja luontoon päätyvien roskien haitallisuudesta on alkanut tavoittaa yhä laajemmat piirit.