Saavutettavuustyökalut

Suomen luonnonsuojeluliitto SLL Etelä-Hämeen piiri Janakkalan yhdistys

Janakkala
Navigaatio päälle/pois

Puheenjohtajan tervehdys

Ajatuksia koronavuodesta ja monimuotoisuudesta

Tänä vuonna olemme eläneet erilaista aikaa. Puheenjohtajana yhdistysvuosi on ollut hyvin poikkeuksellinen. Tapahtumia on peruttu, on eletty epätietoisuudessa tulevaisuuden suhteen, pelossakin. Jotakin hyvää näen kuitenkin myös tämän kaiken takana – korona ajoi meidät metsiin.
Ihminen on osa luontoa, olemme sen elämän kiireissä vain välillä unohtaneet. Kun pelko ja ahdistus lähestyy, palaamme kuitenkin luonnostamme pahaa pakoon luontoon, uusia voimia hakemaan. Metsä on turvapaikka ja elämän tyyssija, se luo meille uskoa tulevaisuuteen.
Samaan aikaan, kun luonnon monimuotoisuus hupenee Suomessa ja koko maapallolla nopeammin ja enemmän kuin koskaan, ovat ihmiset alkaneet löytää uudelleen juurilleen, luontoon.
On aika havahtua. Emme pärjää ilman metsää, omaa turvapaikkaamme, luontoa ympärillämme ja sen elollisia kumppaneita, emmekä ilman maapallon tarjoamia ekosysteemipalveluita.
Kun kuulet metsässä pyyn vihellyksen, tai se pyrähtää metsässä vierestäsi lentoon, näet pirteän töyhtötiaisen piilottavan hyönteisiä naavaan tai hömötiainen käy uteliaana tööttäilemässä sinulle koivupökkelön vieressä, muista: metsä on koti.
Kun näet kukkakärpäsen omenapuun kukassa tai varhain keväällä pörisevän kimalaisen ojanpientareen pajussa, muista sen olevan elämän ja toivon, ruoan riittävyyden merkki.
Vaali monimuotoisia elinympäristöjä ympärilläsi. Muista, että jokainen meistä on tärkeä! Me olemme luonnon aarteiden vartijoita.
Neuvo vanhan metsän omistajaa liittymään mukaan Metso-metsiensuojeluohjelmaan, kylvä pihallesi kukkaniitty ja jätä pihanurmikkoa ajamatta, perusta lintujen talviruokintapaikka.
Suojele, säästä, auta. ? Luonto tarvitsee myös sinua.
Luonnonsuojelullista loppuvuotta kaikille! Nähdään turvavälein retkillä, voimaannutaan toisistamme ja luonnosta!
Johanna Sahila
Janakkalan Luonto ja Ympäristö ry:n puheenjohtaja