Saavutettavuustyökalut

Suomen luonnonsuojeluliitto SLL Keski-Suomen piiri Jyväskylän seudun yhdistys

Jyväskylä
Navigaatio päälle/pois

Tee pihastasi monimuotoinen

Tänä keväänä monet ovat inspiroituneet YLEn esittämästä Haluamme luonnon takaisin -sarjasta, jossa kerrotaan miten Tanskan Hjørringissä on luotu pölyttäjille uusia elinympäristöjä. Sarjassa näytetään, miten puutarhoihin ja puistoihin, teollisuusalueille ja viljelysmaille ilmestyy monenlaisten luonnonkukkien keitaita, kun ruohonleikkurit jätetään toimettomiksi ja yksipuoliset nurmikentät muutetaan kukkiviksi niityiksi.

Yksinkertaisia ideoita on mahdollista toteuttaa myös jokaisessa suomalaisessa pihapiirissä ja parvekeistutuksissa. Tee sinäkin kevään pihasuunnittelussasi valintoja, jotka edistävät omien luonnonkasviemme ja meille elintärkeiden hyönteisten hyvinvointia, asuit sitten keskellä kaupunkia tai maaseudulla. Kaupunkiasunnoissa voit edistää monimuotoisuuden toteutumista myös ottamalla asian esiin taloyhtiössäsi tai asukasydistyksessäsi. Voit myös kannustaa kaupunkia toimimaan monimuotoisuuden puolesta ja välttämään turhia leikkaamisia. Hallittu hoitamattomuus voi tuottaa kaunista jälkeä.

Vinkkejä monimuotoisen pihan perustamiseen löydät esimerkiksi Suomen luonnonsuojeluliiton sekä Marttojen sivuilta.