Saavutettavuustyökalut

Suomen luonnonsuojeluliitto SLL Keski-Suomen piiri Jyväskylän seudun yhdistys

Jyväskylä
Navigaatio päälle/pois

On aika tarttua kiikareihin: Lintujen kevätmuutto tarjoaa Jyväskylän seudulla paljon ihasteltavaa!

Kevätmuutto on lintuharrastajille hienoa aikaa. Katseltavaa riittää, kun laji toisensa jälkeen tekee paluun pohjoisille leveysasteille, mutta entä jos lintuharrastus on vasta aluillaan? Mitä lajeja kannattaa seurata milloinkin ja mitkä ovat Jyväskylän seudun parhaat lintupaikat? Vinkkejä antaa Suomen luonnonsuojeluliiton Jyväskylän seudun yhdistyksen lintuasiantuntija Hannu Laakkonen.

”Kevät alkaa merikotkien ja harmaalokkien muutolla. Perässä tulevat maaliskuun lopulla ja toisinaan aiemminkin laulujoutsenet, töyhtöhyypät, pulmuset ja kiurut. Jo maaliskuussa voi havaita runsasta merikotkamuuttoa, esimerkiksi vuonna 2021 Hämeenlahden lintutornista bongattiin parhaimmillaan 12 yksilöä yhden päivän aikana. Nuoria merikotkia muuttaa vielä huhtikuussakin.

Lintujen kevätmuuton seurannan ykköspaikka on Jyväskylän seudulla ollut 90-luvun lopulta lähtien Hämeenlahden lintutorni, mistä näkee monipuolista muuttoa huhtikuulta toukokuulle. Päämuuttoaikaan tornista havaitaan usein runsaasti laulujoutsenia, kurkia ja metsähanhia, ja myös haukkamuutto on toisinaan runsasta. Eniten havaitaan varpushaukkoja, hiirihaukkoja, piekanoja, sääksiä ja tuulihaukkoja. Toukokuussa on mahdollista havaita sopivilla säillä runsaasti muuttavia kahlaajia, jopa arktisia punakuireja. Viime vuosina on havaittu myös valkoposkihanhien auroja. Näin korona-aikana on tosin suositeltavaa käydä tornissa harkiten, jottei sinne ahtaudu liikaa ihmisiä kerralla.

Metsähanhia ja Tundrahanhia Puuppolan Lehesjärvellä (Kuva: Hannu Laakkonen)

Ruovikossa ja sulissa vesissä on mahdollista nähdä monipuolisesti erilaisia sorsalintuja ja esimerkiksi kuikkia sekä uikkuja. Ruovikoissa puhaltelevat soidinääniä myös kaulushaikarat, jotka ovat alkukeväästä usein näkyvilläkin. Myös harvinaisuuksia voi havaita: alueella on nähty esimerkiksi arosuohaukkoja, muuttohaukkoja, pikkujoutsenia, lyhytnokkahanhia ja tundrahanhia. Maininnan ansaitsee lisäksi monipuolinen lintujen laulukonsertti sekä tikkojen rummutus. Myös tikkalajeja asuu Hämeenlahden suojelualueella paljon.

Pandemian aikana on löydetty myös pari uutta havaintopaikkaa: Jyskän veneranta ja Vaajakosken Iso-Haapasaaren uimaranta. Näissä paikoissa on mahdollista havaita lähes samat lajit kuin Hämeenlahdellakin. Kevätmuuttoa on hyvä seurata huhtikuussa myös Laajavuoren laelta, mikäli laskettelukausi on jo päättynyt. Laajavuoressa voi tarkkailla kurkien ja metsähanhien muuttoa sekä monipuolisesti haukkoja ja merikotkia.

Laulujoutsenia ja pikkujoutsen Tikka-Mannilassa (Kuva: Hannu Laakkonen)

Jyväskylän pohjoispuolella hyvä muutonseurantapaikka on Kuukasojanaukea. Siellä on mahdollista nähdä pelloilla runsaasti mm. metsähanhia, kurkia, haukkoja ja monia pikkulintuja. Joinakin keväinä alueella on havaittu esimerkiksi suuria pulmusten, sepelkyyhkyjen, peippojen, järripeippojen ja niittykirvisten parvia. Huhtikuussa alueelle tuo tunnelmaa töyhtöhyyppien, kuovien ja kiurujen soidin, kun taas toukokuussa siellä voi tavata suuria keltavästäräkkien ja pääskyjen parvia, runsaimpana haarapääskyjä.

Paikallisia muuttolintuja on mahdollista seurata Jyväskylän järvien rannoilta, minkä ohessa voi havaita myös yli muuttavia lintuja. Esimerkiksi Jyväsjärvi, Tuomiojärvi ja Palokkajärvi ovat hyviä paikkoja jäitten lähdön aikoihin.

Linturetkelle kannattaa varustautua säänmukaisin asustein. Kiikareilla pärjää alkuun, mutta kaukana lepäileviä tai muuttavia lintuja ei välttämättä tunnista pelkillä kiikareilla, joten avuksi saattaa tarvita myös kaukoputken. Lintujen tunnistamiseen lintuharrastajat suosittelevat uusinta päivitystä kirjasta Lintuopas – Euroopan ja Välimeren alueen linnut (Svensson, L., Mullarney, K. & Zetterström, D.). Suomen oloihin kirjan ovat soveltaen suomentaneet arvostetut ornitologit Hannu Jännes ja Pekka J. Nikander.

Antoisia lintuhetkiä ja tervetuloa mukaan myös JYSYn järjestämälle kevätmuutto-retkelle torstaina 28.4.!”