Saavutettavuustyökalut

Suomen luonnonsuojeluliitto SLL Keski-Suomen piiri Jyväskylän seudun yhdistys

Jyväskylä
Navigaatio päälle/pois

Talvi tuli ainakin hetkeksi

Sanalla leuto alkaa olla vastenmielinen merkitys – ainakin kun se liittyy sydäntalvena aiemmin pidettyyn tammi-helmikuun aikaan. Positiivista lienee se, että energiaa lämmitykseen ja kulkuväylien auraukseen kuluu pakkaskelejä ja lumisia talvia vähemmän. Pyöräilykausi on niin ikään pidentynyt. Siihen myönteiset puolet sitten loppuvatkin. Talven kaipuuta potevien iloksi on maa nyt tammikuun lopulla valkoinen.

Tänä vuonna vietämme luonnonsuojelutyön pyöreitä vuosijuhlia. Suomen luonnonsuojeluliito täyttää 70 vuotta ja oma paikallisyhdistyksemme puolestaan 30 vuotta. Oma juhlamme sijoittuu elokuulle, ja siitä saatte viestiä tuonnempana. Jos olet ollut mukana Jyväskylän seudun luonnonsuojeluyhdistyksen toiminnassa, retkillä, aktivistitempauksissa tms., tai muistissasi on jotain muuta hauskaa tai mieleen jäänyttä tapahtumaa, muistikuvaa pienestäkin hetkestä, valokuva-aineistoa, luontorunoa, kaskua tai tarinaa, olisimme iloisia, jos voisit ottaa yhteyttä meihin sähköpostitse p.mirja@gmail.com tai lähettämällä kirjepostia: Muurarintie 2 e 22, 40520 JKL. Tarkoituksenamme on koota juhlajulkaisu, joka esittelee yhdistyksen toimintaa alkuvuosista nykypäivään saakka. Aineistojen toivotaan olevan perillä 29.2.08 mennessä. Kuva-aineistot palautetaan lähettäjille. Muistakaa siis laittaa osoitetietonne mukaan.

 

Jäsenmäärämme on taas iloksemme kohonnut. Viimeisimmän rekisteriotteen mukaisesti meillä on yhteensä 804 jäsenmaksunsa maksanutta jäsentä. Vuoden 2006 lopussa lukema oli 630. Jäsenmäärän kasvusta suurimman ansion korjaa lahjoittajajäsenten kasvanut joukko. Toivommekin lahjoittajajäseniltä viestiä siitä, mikä sai heidät liittymään joukkoon. Johtuiko se sinnikkäistä face-to-face –kampanjoijista , heränneestä ympäristötietoisuudesta, halusta vaikuttaa, vai mistä. Lisäksi haluamme viestiä teiltä jäseniltä ja erityisesti lahjoittajajäseniltämme siitä, millaista toimintaa haluatte meidän järjestävän jatkossa. Näitä kokemuksia ja toiveita aiotaan myös hyödyntää tulevassa juhlajulkaisussa. Tässä jäsenkirjeessä esitellään kevättalven, kevään ja kesän toimintaa siltä osin, mitä siitä on ehditty sopia ennen jäsenkirjeen lähettämistä. Mutta lisää tapahtumia on luvassa. Seuratkaa ajankohtaisia tapahtumia www-sivuiltamme, jotka ovat muuttaneet Suomen luonnonsuojeluliiton alle. Ne löytyvät nyt osoitteesta: staging.sll.fi/keski-suomi/jyvaskyla

 

Yhdistyksen nimi Jyväskylän seudun luonnonsuojeluyhdistys ry on hyvä nimi, mutta olemme päättäneet ottaa sen rinnalle käyttöön myös lyhenteen JYSLY, joka vilahtelee tekstissä jatkossa.

 

Jyväskylän luonnonsuojeluyhdistyksellä ei ole omaa logoa tai tunnusta. Tämä puute aiotaan nyt korjata. Ja aiomme heittää pallon teille jäsenille. Suunnitelkaa meille logo, merkki tai tunnus. Ohjeistukset kilpaan löytyvät tästä linkistä.

 

Viime kesän Vienan Karjalan retkeltä palatessamme osa retkeläisistä kyseli, että minne suuntaamme ensi kesänä. Tähän voin nyt vastata, että Viroon, vaihteeksi. Tervetuloa mukaan matkalle vanhat ja uudet retkeläiset!

 

Marja Kupari, pj 2008

 

Muistutamme, että mikäli haluat tämän jäsentiedotteen jatkossa vain sähköisessä muodossa, ilmoita sähköpostiosoitteesi marja.kupari@gmail.com. Tämä koskee siis ainoastaan tämän jäsenkirjeen lähettämistä, sillä varsinaiset osoitteen- ja muut muutokset jäsentiedoissa hoidetaan keskitetysti Luonnonsuojeluliiton jäsenrekisterissä. Rekisterin yhteystiedot löytyvät Luonnonsuojelija-lehdestä taikka Liiton kotisivuilta staging.sll.fi. Siis jos osoitteesi vaihtuu, ilmoita siitä Liittoon!

 

 

Tulevan kevään tapahtumia, tervetuloa! Tilaisuuksiin on vapaa pääsy, ellei muuta mainita.

 

 

Jyväskylän seudun luonnonsuojeluyhdistys järjestää

 

MATKAN KAAKKOIS-VIROON, SETUMAALLE

 

Ajankohta: 30.6.- 3.7.2008

Mukaan mahtuu max 27 retkeläistä + opas ja kuljettaja. Matka on tarkoitettu Jyväskylän seudun luonnonsuojeluyhdistyksen jäsenille. Matka tehdään pikkubussilla, joka on käytössämme koko ajan. Yöpyminen Ala-Rõugen Külalistemajassa (ks. www.alarouge.ee )

Ilmoittautumiset Markku Tossavaiselle 25.2.- 8.3.08 klo 17 jälkeen. Ilmoittautua voi puhelimitse p. 050 465 9848 tai sähköpostitse markku.tossavainen@jklmlk.fi. Matkalle lähtevien syntymäajat tarvitaan laivalippuja varten. Lähtijöillä tulee olla voimassa oleva passi tai henkilöllisyystodistus. Matkan hinta on 270 €. Varausmaksu 100 € on maksettava Jyväskylän luonnonsuojeluyhdistyksen tilille 104530-175710 viimeistään 31.3.2008, muutoin ilmoittautuminen raukeaa. Loppuosa 170 € maksetaan samalle tilille 31.5.07. mennessä. Mahdolliset ruokarajoitteet ja -allergiat tiedustellaan ilmoittautumisen yhteydessä. Aikataulu ja kohteet (matkakohteissa käynti suhteutetaan aikatauluun eli ne voivat vielä muuttua.)

 

¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨

 

Ma 30.6.        Jyväskylän tilausajolaituri klo 5.30, Hki-Tallinna (Tallink Star) 10.30 -12.30. Tallinnasta matka jatkuu Tarton tietä, pysähdys Kosessa (n. 40 km Tallinnasta), jossa opas Hendrik  Relve tulee kyytiimme. Lounas Tartossa ja pieni kävelyretki kaupungissa.

Ajo majapaikkaan, Rõuge, Etelä-Viro.

 

Ti 1.7.            Aamupala ja lähtö päivän reissuille klo 9.00

Retkikohteita mm. setukaisten alue Haanja (ylänköalue), Suur-Munamägi (Baltian korkein kohta), Piusan hiekkaluolat,  Värska, Setumaan museo, Pihkvan järven rantamaisemaa, Taevaskojan jokilaakso ja hiekkakivitörmät. Päivän aikana liikutaan aivan Kaakkois-Viron alueella ja tehdään ainakin kaksi tunnin-parin kävelyretkeä jollakin luontopolulla.

Mahdollisuus uintiin jossain alueen pikku järvessä. Lounas jossain sopivassa paikassa (perinneruokaa). Illaksi palaamme Rõugen majapaikkaan.  Sauna ja illanviettoa.

 

Ke 2.7.          Aamupala ja lähtö päivän retkille klo 9.00.

Päivän retkien kohteena olisi nyt Võrun ja Otepään alue. Paganamaan suojelualue,  Sarun ristimännikkö, Karulan kansallispuisto,  Urvaste (Tamme-Laurin vanha tammi), Sangasten kartano ja puisto, Võrun kaupunki. Illallinen. Paluu majapaikkaan, Vapaata ohjelmaa ja illanvietto. Saunomismahdollisuus.

 

To 3.7.           Aamupala, ja heti sen jälkeen ajo Tarton kautta Tallinnaan. Pieniä pysähdyksiä matkan varrella, riippuen siitä kuinka paljon halutaan viettää aikaa Tallinnassa.

Lounas Tallinnassa , kukin hoitaa itse

Lautta Tallink Star   lähtee klo 18.00 Helsinkiin, jossa olemme klo 21.00.   Perillä Jyväskylässä n. klo 01.00.

 

¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨

 

Luontomatka elokuvan siivin! Elokuvaillat järjestetään yhteistyössä Luonto-Liiton Keski-Suomen piirin ja Keski-Suomen elokuvakeskuksen kanssa. Esityspaikka: Nikolainsali, Asemakatu 6, 40100 Jyväskylä

Liput: 3 euroa per elokuva /5 euroa per päivä. Luennot ilmaisia! Liput ovelta 30 min ennen näytöstä.

Lisätietoja: Keski-Suomen elokuvakeskus, p. 044 550 2582 www.ksek.fi

ja staging.sll.fi/keski-suomi/jyvaskyla

la 16.2.                 Liikkeellä luonnossa; klo 15 Lumisten kairojen metsähaukut, klo 16 Luento: Arttu Kotisara, klo 17 Pohjoisen taivaan alla & Sadan saaren Kolima

la 1.3.                   Luonto; elämä ja elinkeino; klo 15 Are still there any shephards?, klo 16.30 Luento:

luontovalokuvaaja, klo 18 Freedom Is Here

to 13.3.                Kohtaamisia; ihmisen ja eläimen suhde; klo 18 Villi katse, klo 19 Luento: eläintenkouluttaja Jari Parkkisenniemi, klo 20 Taakankantaja

 

 

JYSLY on mukana Erä ja Luonto ´08 – messuilla Jyväskylässä 25.-27.4.2008. Messut järjestetään Hipposhallissa. Messujen aineisto on nähtävissä järjestäjän nettisivulla osoitteessa: www.pohjolanmessut.fi

 

ti 18.3.                  klo 17 yhdistyksen kevätkokous Jyväskylän kaupunginkirjaston pienessä luentosalissa. Asioina sääntömääräiset asiat, kuten toimintakertomus v. 2007 ja tilinpäätös.

 

ti 18.3.                  klo 18.15 Uhanalaiset putkilokasvit Keski-Suomessa. Aiheesta kertoo juuri

valmistuneen julkaisun teossa mukana ollut Anna Uusitalo (YTM, FM).

Anna kertoo lyhyesti myös biosfäärialuetilanteesta/Päijänteen seutu.

 

 

Luentosarja:

Ilmastonmuutostietämyksen ja -neuvotteluiden kehitys

 

Kurssin pääkohderyhmä on Jyväskylän seudun ja muiden luonnonsuojeluyhdistyksen jäsenet sekä muiden ympäristöjärjestöjen jäsenet, jotka ovat kiinnostuneita ilmastonmuutoksesta. Suositeltavana Al Goren elokuvan ”Epämiellyttävä totuus” katsominen, koska siihen tullaan luennoilla viittaamaan. Pohjatiedoksi suositellaan lukiota tai vastaavia perustietoja. Kurssi jakautuu kahteen osaan. Kurssit pidetään Jyväskylän kaupunginkirjaston pienessä luentosalissa.

 

OSA 1: ti 8.4. ja ke 9.4. klo 18-20

Ensimmäisessä osassa (Ilmastonmuutostietämyksen kehitys) käydään läpi tietämyksen kehittyminen tiedehistoriallisella perspektiivillä esihistoriallisista mytologioista luonnollisen ja

ihmisperäisen ilmastonmuutoksen ymmärtämisen tärkeimpien läpimurtojen kautta nykyiseen tietämykseen.

 

OSA 2: ti 15.4. ja ke 16.4. klo 18-20

Toisessa osassa (Ilmastoneuvotteluiden kehitys) käydään läpi tieteellisesti todetun ihmisperäisen riskin seurauksena 1960-luvulla alkaneet ilmastonsuojelua koskevat neuvotteluprosessit ym. Suurin huomio kohdistuu YK:n ilmastosopimuksen Kioton protokollaan.

 

Luennoitsijasta: Jyväskylän seudun luonnonsuojeluyhdistyksen hallituksen Jäsen Ari Lampinen on uusiutuviin energiamuotoihin ja ilmastonmuutokseen erikoistunut ympäristöfyysikko ja konsultti, joka on

luennoinut näistä aihepiireistä Jyväskylän yliopistossa vuodesta 1994 alkaen ja pitänyt yli 100 vierailuluentoa muissa paikoissa vuodesta 1997 alkaen. Hän on osallistunut YK:n ilmastonmuutosneuvotteluihin, esimerkiksi Kioton ilmastokokoukseen, ja YK:n ilmastonmuutoselimen IPCC:n työhön.

 

la 24.5.                 Keväinen patikkaretki Muuratsalossa, joka on yksi Päijänteen suurimmista saarista. Lähtö Muuratsalon koulun pihasta (Saaritie 2) klo 10. Retken kesto n. 5 tuntia. Retken voi tehdä halutessaan myös lyhyempänä. Reitin alkuosa kuljetaan jylhän ja kauniin Muuratsalon luontopolkua pitkin. Muuramen-Säynätsalon ympäristöyhdistys perusti luontopolun 15 vuotta sitten. Ko. yhdistys liittyi Jyväskylän seudun luonnonsuojeluyhdistykseen v. 2003.Muuratsalossa on monenlaisia maisematyyppejä, mutta pääosin maasto on kallioista ja jyrkkää. Retki ei vaikeakulkuisuutensa vuoksi sovellu huonokuntoisille henkilöille. Mukaan omat eväät ja sään mukainen varustus. Reitillä ei ole tulentekopaikkoja käytettävissä. Retken maasto-osuus päättyy Muuratsalon Eteläpään tien kääntöpaikalle, josta paluu tapahtuu tietä pitkin kävellen. Retken vetäjänä toimii Vesa Kupari p. 040 549115.

 

su 15.6.                Vietetään jälleen pohjoismaista Luonnonkukkien päivää. Järjestämme opastetun retken, mutta retkikohde selviää myöhemmin. Retkestä tiedotetaan mm. Keskisuomalaisessa ja www-sivuillamme. Lisätiedot:Tiina Lappalainen p. 050 591 1937.