Saavutettavuustyökalut

Suomen luonnonsuojeluliitto SLL Keski-Suomen piiri Jyväskylän seudun yhdistys

Jyväskylä
Navigaatio päälle/pois

Satoisaa syksyä

Kesä on jo kypsässä vaiheessa. Puiden vihreys on muuttunut syvän vihreäksi ja paikoin jo haalistuneeksi. Puutarhoissa odottavat keruutaan lukuisat juurekset ja vihannekset. Omassa puutarhassamme olen useampana kesänä huomannut sellaisen asian, että kasvatukset eivät aina etene, niin kuin innokas puutarhuri odottaa.

Kylvin tänä keväänä ns. pilleröityjä porkkanan siemeniä kolme penkillistä. Pilleröityjä siksi, että ajattelin päästä helpommalla harventamistyössä. Kun juhannuksen aikoihin kurkistin harsojen alle, oli ihmetykseni melkoinen; porkkanoita oli keskimäärin yksi metriä kohden. Olivatko keltiäiset luulleet valkokuorrutteisia siemeniä omiksi munikseen, jää ikuiseksi arvoitukseksi. Ainakaan minun ei tarvinnut harventaa porkkanamaata.

Iloinen ja ihmeellinen asia oli se, että vuositolkulla kituneet viiniköynnöksen taimet alkoivat tuottaa satoa. Kyseessä olevat taimet ovat latvialaista Zilga-lajiketta, joka menestyy avomaalla Pohjanmaata myöten, joten mistään ihmeteosta ei sinänsä ole kyse. Kasvun ihme aiheutui luultavasti siitä, että olin siirtänyt kyseiset kasvit edellisenä kesänä ravinteikkaaseen kohopenkkiin, jossa on eri kerroksissa palanutta hevosenlantaa, kompostia, lehtiä, risuja ja puolivalmista kompostia. Tässä vaiheessa rypäleet, joita on noin 10 terttua, ovat halkaisijaltaan n. 1 cm. Saapa nähdä, joutuuko tässä puolivahingossa viinitilan emännäksi.

Kävimme elämysmatkalla Vienan Karjalassa. Reissu oli omasta ja toivottavasti muidenkin matkalla olleiden mielestä onnistunut. Luontoon meitä ei viety ehkä niin paljon kuin olisimme halunneet, mutta sillekin löytyi selitys. Vienan Karjalassa ei ole vielä tarjolla merkittyjä ja viitoitettuja luontoreittejä. Kalevalan kansallispuisto on suunnitteilla, mutta vasta vaiheessa. Toteutuskin varmaan ottaa oman ei niin lyhyen aikansa eli kuten sikäläiseen tyyliin kuuluu asia ilmaista ja kuten matkanjohtajamme Kari Perälä karjalaisesta elämänmenosta totesi, on se ”normalna” eli on tavallista, että asiat etenevät niin kuin etenevät. Toinen asia, mikä hidastutti aikatauluamme ja moniin kohteisiin parempaa tutustumista, oli teiden erittäin huono kunto. Karjalassakin oli koko kesän satanut eli vihmonut, kuten paikalliset sanoivat, ja tiet olivat sateen jäljiltä huonossa kunnossa. Matkalla mukana ollut Markku Tossavainen kirjoitti Vienan Karjalan matkasta mielenkiintoisen ja hauskan matkakertomuksen, joka löytyy yhdistyksen kotisivuilta: www.jysly.fi. Kannattaa käydä lukemassa.

Kaupungin keskustassa päiväsaikaan asioineet ovat väistämättä törmänneet ”feissareihin” eli värväreihin, jotka houkuttelevat kulkijoita eri järjestöjen riveihin. ”Feissarina” toimiminen vaatii varmasti vahvaa luonnetta, sillä kaupanteko ei ole helppoa, sen verran monta järjestöä Kävelykadulla pyydystää sieluja. Tiuhaan kadulla kulkevat saattavat myös väsyä kohtaamaan jatkuvaa aatteen tarjontaa. Toisaalta monet järjestöt ja yhdistykset ovat kasvattaneet jäsenmääräänsä näiden puurtajien ansiosta. Näin myös Suomen luonnonsuojeluliitto ja siinä samalla paikallisyhdistyksemme. Jäsenmäärän kasvua on tapahtunut luonnonsuojeluliiton rekisterinhoitajan Irma Kaitosaaren mukaan erityisesti isoissa kaupungeissa Jyväskylä mukaan lukien. Onko jäsenistä tulossa pitkäaikaisia aatteen kannattajiamme, on vielä asia, josta emme tiedä. Kun jäsenkirjeiden osoitetarroja saapui keväällä 677 kpl, on tätä kirjettä varten saapuneiden tarrojen määrä  peräti 801 kpl. Ei kai tästä voi olla kuin iloinen!

sadonkorjuuterveisin Marja Kupari, pj 2007

Reilut 60 jäsentä saa nykyisin jäsenkirjeensä sähköisesti. Muistutamme jälleen, että mikäli haluat tämän jäsentiedotteen jatkossa vain sähköisessä muodossa, ilmoita sähköpostiosoitteesi yhdistyksemme omalle jäsenrekisterinhoitajalle (a.hola(at)pp.inet.fi). Tämä koskee siis ainoastaan tämän jäsenkirjeen lähettämistä, sillä varsinaiset osoitteen- ja muut muutokset jäsentiedoissa hoidetaan keskitetysti Luonnonsuojeluliiton jäsenrekisterissä. Rekisterin yhteystiedot löytyvät Luonnonsuojelija-lehdestä taikka Liiton kotisivuilta staging.sll.fi. Siis jos osoitteesi vaihtuu, ilmoita siitä Liittoon!

Tulevan syksyn tapahtumia, tervetuloa!

Tilaisuuksiin on vapaa pääsy, ellei muuta mainita.

La 8.9.    GEOLUENTO JA GEONÄYTTELY.*  Paikka:  Keski-Suomen Luontomuseo, Harjun Vesilinna, kokoustila Klo 10.00-13.00. Ohjelma:  Geoluento, geologi Reino Kesola, GTK, Luontomuseon geonäyttely, Kahvitarjoilu. GTK:n asiantuntija tutkii myös yleisön tuomia kivinäytteitä.
Tiedustelut: Marja Kupari  040 8325 989 (Luonnonsuojeluyhdistys)
Reino Kesola (GTK), puh. 020 550 3571

La 22.9.    Vietetään kansainvälistä autotonta päivää Liikkujan viikolla 16. – 22.9.07. Kehotamme kaikkia jäseniämme unohtamaan oman auton käytön tuolla viikolla ja suosimaan entistä enemmän liikkumista kävellen, pyöräillen ja julkisilla kulkuneuvoilla. Haastamme Jyväskylän kaupungin ja lähikunnat tarjoamaan kaupunkilaisille ilmaiset bussikyydit Jyväskylän Liikenteen busseissa.

Ke 3.10.     Kuvailta – satoa Vienan Karjalan retkeltä. Valokuvaaja Markku Könkkölä ja muut retkeläiset esittävät kuviaan LSY:n ja Laukaan Luonnonystävien yhteiseltä heinäkuussa tehdyltä matkalta Vienan Karjalaan. Kaupunginkirjaston pieni luentosali klo 18.

Su 7.10.     Syysretki ”Joutsenten ja kurkien maahan” Viitasaaren Heinäsuvantoon*. Lähtö tilausajolaiturista klo 9.00. Retken arvioitu kesto 6 – 7 h. Sienikopat ja eväät mukaan. Tulentekomahdollisuus. Ilmoittautumiset Mirja Peltolalle 4.10.07 mennessä p. 050 566 5041 tai mirja.peltola(at)gmail.com. Retken hinta on jäseniltä 8 € ja ei-jäseniltä 10 €.

8. –19.10.    Osallistumme valtakunnalliseen energiansäästöviikkoon. Energiansäästöön liittyvä näyttely kaupunginkirjaston toisen kerroksen aulassa.*

Ke 17.10.     LSY:n virallinen syyskokous klo 17 Kaupunginkirjaston pienessä luentosalissa.  Yleisötilaisuus klo 18 samassa tilassa ”Mitä metsä merkitsee” – kuntametsien virkistyskäyttö. Ohjelmassa alustukset ja paneelikeskustelu aiheesta. Yleisö saa esittää kysymyksiä panelisteille. Tilaisuuden puheenjohtajana toimii Veikko Ahola.

Tietoja muista syksyn tapahtumista, joista ei olla vielä ehditty sopia, löydät nettisivuiltamme osoitteesta
www.jysly.fi
*-merkillä varustetut tapahtumat on suunniteltu ja toteutettu yhdessä Luonto-Liiton Keski-Suomen piirin eli Kessun kanssa.

Jyväskylän Luontopuoti myy luonnonsuojeluliiton suruadresseja jäsenetuhintaan –50% eli hinnaksi jää 5,50 €.

Luonto-Liiton Keski-Suomen piirin eli Kessun toiminnasta saa lisätietoja Sanna Lehtiseltä, 050 348 7455, samakrle(at)cc.jyu.fi ja www.luontoliitto.fi/kessu.

Keski-Suomen lintutieteellisen yhdistyksen tapahtumia voi tarkastella yhdistyksen kotisivuiltaosoitteesta www.birdlife.fi/ksly/. Yhdistykselle voi lähettää sähköpostia osoitteeseen ksly(at)birdlife.fi, ja yhteyttä voi ottaa Pia Högmanderiin puhelinnumeroon 0400 803 653.