Saavutettavuustyökalut

Suomen luonnonsuojeluliitto SLL Keski-Suomen piiri Jyväskylän seudun yhdistys

Jyväskylä
Navigaatio päälle/pois

Vs. ympäristöjohtaja                                                                                               ALOITE

Mervi Saukko                                                                                                          28.3.2008
Jyväskylän kaupunki
Yhdyskuntatoimi
Ympäristöosasto
PL 524
40101 Jyväskylä

Jyväskylän seudun luonnonsuojeluyhdistys ry
Kilpisenkatu 8
40100 Jyväskylä
(huom. osoite 1.5.08 alk.
Yliopistonkatu 30 C,3. krs, 40100 Jyväskylä)
staging.sll.fi/keski-suomi/jyvaskyla

 

Muuratsalon luontopolun kunnostaminen

Muuratsalon luontopolku eli Paljaspään luontopolku on yksi kaupunkimme seitsemästä luontopolusta. Toivomme, että Jyväskylän kaupunki uusisi Muuratsalon luontopolun opaskyltit, sillä nykyiset opastaulut ovat jo aikansa palvelleita. Ehdotamme myös, että Jyväskylän kaupunki ottaa polun ylläpidon vastuulleen.

Paljaspään polku on suosittu niin paikallisten asukkaiden kuin kauempaa tulleiden retkeilijöiden keskuudessa. Polku on houkutellut myös turisteja kiertämään polkureitistöä, joka on Päijänteen rantamaastolle tyypillisesti karua ja kallioista. Muuratsalossa on myös lehtoja; Kärppäkiven lehto tarjoaa vastapainoa muuten karulle ja jylhälle reitistölle. Kärppäkiven lehto ja Paljaspään lehmusmetsikkö ovat molemmat luonnonsuojelualueita.

Muuramen-Säynätsalon ympäristöyhdistys ry perusti vuonna 1992 Muuratsaloon 2,5 km pituisen luontopolun. Reitin varrelle pystytettiin talkootöinä 11 kpl opaskylttejä, joiden tekstisisällöstä vastasivat biologit Veikko Salonen ja Veikko Kiiala. Opastaulujen lisäksi polun varteen on pystytetty myös viittatauluja. Yhdistys huolsi polun kylttejä toimintansa aikana. Muun muassa opaskylttien tekstiosuuksia vaihdettiin vanhojen, heikkoon kuntoon päätyneiden tilalle ja kaatuneet opastaulut pystytettiin uudelleen. Myös polun naapurustossa asuva yksityinen henkilö vaihtoi polun kylttien tekstejä uusiin tekstiosuuksien himmentyessä. Huoltotoimet ainakin yhdistyksen osalta päättyivät yhdistyksen lakkautettua toimintansa v. 2003, jolloin Muuramen-Säynätsalon ympäristöyhdistys liitettiin Jyväskylän luonnonsuojeluyhdistykseen.

Jyväskylän kaupungin ympäristötoimi on viime vuosina merkinnyt polun keltaisilla maalijäljillä, jotta reitti erottuisi paremmin. Tämä reitin merkitseminen palvelee hyvin retkeilijöitä. Opaskyltit ovat kuitenkin tätä nykyä niin huonokuntoisia, että toivomme niiden vaihtamista uusiin. (Katso alla olevat opaskylttikuvat.) Uusimmalla tekniikalla tuotetut opaskyltit kestävät ajan patinaa paremmin kuin nykyiset Muuratsalon polun kyltit. Itse tekstejä voitaisiin myös muokata tai vaihtaa toisiin, jotta luontopolulla olisi taas jotain uutta tarjottavaa retkeilijöilleen.

Opaskylteissä tekstit voisivat olla myös englanniksi, sillä Alvar Aallon suunnittelema kunnantalo ja huvila houkuttelevat kesäisin Muuratsaloon suuren määrän (3000-4000 henkeä vuosittain) arkkitehtuurista kiinnostuneita turisteja, jotka voivat olla kiinnostuneita myös retkeilystä. Osa kansainvälisistä vierailijoista viipyy Säynätsalossa pitempäänkin majoittuen kunnantalon vierashuoneisiin. Säynätsalon aluetoimisto on viime vuosina pyrkinyt määrätietoisesti kehittämään matkailijoiden palvelua. Mm. uuteen julkaisujärjestelmään siirryttäessä englanninkielisillä sivuilla tullaan markkinoimaan Säynätsaloa myös luonto- ja retkeilykohteena.

Toivomme, että polun kunnostus voitaisiin tehdä jo kesäkaudella 2008 tai kuitenkin mahdollisimman pian.

Ystävällisin terveisin,

Marja Kupari, puheenjohtaja (p.040 8325 989)
Jyväskylän seudun luonnonsuojeluyhdistys ry

Irma Heiskanen, sihteeri (p. 040 7309 308)
Jyväskylän seudun luonnonsuojeluyhdistys ry

Mirja Helin, koordinaattori
Säynätsalon aluetoimisto

Veikko Kiiala, biologian lehtori, eläkkeellä

Veikko Salonen, dosentti,
Jyväskylän avoin yliopisto