Saavutettavuustyökalut

Suomen luonnonsuojeluliitto SLL Pohjois-Karjalan piiri Keski-Karjalan luonto

Keski-Karjala
Navigaatio päälle/pois

Petoja saa pelätä      

Pitkän isänmaamme maaseuduilta on sukupolvien vaihtuessa väki hiljalleen vähentynyt. Tohmajärven Saarioon rakennettiin vuonna 1919 kansakoulu, jonka pulpettien äärelle riitti oppilaita usean vuosikymmenen ajan. Kun vuonna 2020 katsoo ja kuuntelee, on kylämaisema hyvin hiljainen. Lumisen tien reunassa voi ihmisen jälkien sijaan nähdä susilauman tassujen painaumat, eikä karhunkaan näkeminen ole näillä seuduilla aivan tavatonta.

Rauhallista maisemaa katsoessani en ole yllättynyt siitä, että susia liikkuu enemmän myös asutuksen lähellä. Helposti saatava ravinto harvaan asutun alueen pihamailta lienee selviytymistä tavoittelevalle eläimelle lähes vastustamaton. Meidän pihattoamme asuttaa kahdeksan lammasta, mutta suden jälkiä ei ole nurkillamme näkynyt ainakaan toistaiseksi.

On luonnollista, että sudet ja muutkin suurpedot herättävät ihmisissä pelkoa, eikä sitä – kuten ei muitakaan tunteita – tulisi kenenkään vähätellä. Myös silloin, kun kyse on vain mielikuvista eikä peto aiheuttaisi konkreettista uhkaa elämälle tai elinkeinolle, on pelko oikeutettua.

Meiltä ajattelevilta ja tuntevilta olennoilta vaaditaan varovaisuutta, ettemme anna mahdollisen pelon kääntyä vihaksi, oli sen kohde mikä tai kuka hyvänsä. Viha synnyttää vihaa ja ikuista vastakkainasettelua.

Omien tunteiden tunnistamisen ja hallinnan merkitys tiedostetaan lasten kasvatuksessa, ja aihe on äitinä sekä perhepäivähoitajana minua lähellä. Jotta mistään asiasta voisi keskustella siten, että jokaisella olisi mahdollisuus oppia jotakin toiselta, tulisi meidän huomioida sekä omat että muiden ihmisten tunteet ja olla valmiita myös kompromisseihin, vaikka se sattuisi. Joukossamme on aina heitä, jotka toimivat vain omaa etuaan tavoitellen tai omien sääntöjensä mukaan, oli kyse sitten poliitikoista, luonnonsuojelijoista, metsästäjistä tai vaikka poliiseista. Kysehän on ihmisistä – me ihmiset kun olemme toisinaan aikamoisia hölmöläisiä.

Tohmajärvellä  6.12.2020
Jenna-Marie Laine
Lahdessa syntynyt, joskus Kehä kolmosen sisällä asunut – isojen kaupunkien läheisyydestä susirajalle muuttanut nuori lähihoitaja, lintujen rengastaja, muusikko sekä
Keski-Karjalan Luonto ry:n tuore puheenjohtaja.

Tämä kirjoitus on julkaistu Karjalaisen mielipidepalstalla 9.12.2020 otsikolla ”Petoja saa pelätä” (maksumuurin takana).