Saavutettavuustyökalut

Suomen luonnonsuojeluliitto SLL Pohjois-Karjalan piiri Keski-Karjalan luonto

Keski-Karjala
Navigaatio päälle/pois

Kestävä turkis

Luminen maa kimaltelee aurinkoisena pakkaspäivänä. Kylmä viima viiltää poskipäitä, mutta korvat ovat kuitenkin lämpimät eikä päätä kylmää. Mikä mahtaa olla päähine, kun on niin lämmin? Karvalakki tietty!

Turkikset olivat kauan sitten pohjolassa eläneiden ihmisten elinehto. Nykyään monet suosivat teknisiä ulkoiluvaatteita, ja turkikset mielletään herkemmin varakkaampien ihmisten vaatekaappeihin sopiviksi.

Kylmimpinä päivinä turkiksesta valmistettu asuste on erittäin hyvä ja kestävä vaihtoehto. Se on öljytön, muoviton, kestävä, hengittävä ja helppohoitoinen. Oikein säilytettynä turkis kestää sukupolvelta toiselle. Kun sellainen on ostettu kirpputorilta, tekee se siitä monella tapaa kestävän valinnan.

Joidenkin mielestä turkistuotteiden käyttö on kyseenalaista tai jopa moraalitonta. Siksi kierrätetynkin turkin käyttöön voi jollekin olla korkea kynnys, vaikka itse kokisi sen hyvänä ja kestävänä valintana.

Esimerkiksi nahkatuotteita, lampaiden taljoja sekä villaa käytetään paljon yleisemmin.

Ylikulutuksen aikana me tarvitsemme kestävyyttä. Omien hankintojen toivoisi olevan monella tapaa kestäviä. Niiden tulisi palvella vuodesta toiseen, ja jos ne rikkoutuisivat, ne pitäisi voida ommella tai käyttää suutarilla.

On hauska ajatella, miten iso läjä turkiksia ja nahkavaatteita tulisi, jos kaikki kirpputoreilla, käyttämättömänä vaatekaapeissa ja mummolan vinteillä olevat tuotteet kerättäisiin yhteen kasaan. Arvelen, että siitä riittäisi moniin rukkasiin, karvalakkeihin, kaulureihin, kenkiin ja takkeihin.

Kaikki se materiaali on olemassa, vaikka niitä turkiksia ei käytettäisi. Voisivatko kierrätysmateriaalista valmistetut turkistuotteet lämmittää meitä pohjolan asukkaita talvipakkasilla?

Kierrätettyjä turkiksia hyödynnetään jonkin verran, mutta sen toivoisi olevan yleisempää ja hyväksytympää. Voisimmeko pitää kirpputorilta hankittuja turkistuotteita viisaina ja kestävinä valintoina? Olisiko eläintä kohtaan kunnioittavampaa hyödyntää siitä jäänyt materiaali kuin heittää se tunkiolle?

Haitallisten vieraslajien nahkoista voisi valmistaa turkistuotteita. Minkkien ja supikoirien poistaminen on tärkeää luonnonvaraisten eläintemme, kuten vesilintujen ja metsäkanalintujen kannalta.

Vastuullinen vieraslajipyynti edellyttää tehokkaan pyyntimenetelmän, joka ei aiheuta turhaa kärsimystä. Sen tulee kohdistua vain kohdelajiin, eikä muiden eläinten tai ihmisten turvallisuus saa vaarantua.

Moni ihminen hytisee ulkona pakkasessa, vaikka vaatetta on päällä. Eikö olisi mukavaa pysyä lämpimänä ja tiedostaa, että oma asu on monella tavalla kestävä?

On ihanaa, kun voi nauttia kirpeästä pakkasilmasta palelematta. Karvalakin tupsut saavat heilua tuulessa, ajatukset pysyvät lämpimässä.

Jenna-Marie Laine
Keski-Karjalan Luonto ry:n puheenjohtaja, perhepäivähoitaja, lintujen rengastaja.