Saavutettavuustyökalut

Suomen luonnonsuojeluliitto SLL Pohjois-Karjalan piiri Keski-Karjalan luonto

Keski-Karjala
Navigaatio päälle/pois

Kohtuullista joulua

Talvinen metsä näyttää satumaisen houkuttelevalta. Lumi on koristellut jylhät kuuset, vanhat männyt ja koivut. Punatulkku nautiskelee kauralyhteestä rauhallisessa pihapiirissä. Nämä jouluiset maisemat tuovat hyvän mielen.

On vaikeaa päästä joulun tunnelmaan ilman kansallisaarrettamme, metsää. Joulukuusi tuoksuu. Polttopuut asetellaan leivinuuniin ja kiukaan tulipesään. Joulupöydän sienisalaatissa maistuvat syksyisestä metsästä kerätyt rouskut. Juttu luistaa saunan lauteilla, kenties siellä keskustellaan metsistämme.

Tiedämme, että ilman metsiä voisimme huonommin emmekä olisi yhtä vauraita. Kuitenkin huoli metsistämme ja luonnon monimuotoisuudesta on lisääntynyt. Esillä on ollut sanoja kuten laji-, luonto- ja metsäkato.

Meidän tulee tarkastella kriittisesti ylikulutukseen perustuvaa elämäntapaamme, sillä se vahingoittaa metsiämme ja ympäristöämme.

Elintasomme on edeltävien sukupolvien kovan työn ansiota. On ymmärrettävää, että kritiikki kulutusyhteiskuntaa ja metsiemme käyttöä kohtaan tuntuu loukkaavalta niistä, jotka ovat luoneet vaurautta ja vapautta muille.

Kiitos lämmittäisi mieltä enemmän kuin kyseenalaistaminen.

Joulu on antamisen ja kiitollisuuden aikaa. Tiedän monia vanhempia ihmisiä, jotka ovat voineet antaa jälkeläisilleen enemmän kuin itse ovat niukempina aikoina saaneet. Asioita, joista he itse jäivät paitsi lapsuudessaan. Nykyisin kaikkea ei tarvitse enää korjata, vaan tilalle voi hankkia uuden.

Nyt on meidän nuorempien sukupolvien vuoro miettiä, mitä meidän ajastamme jää tuleville sukupolville. Minkälaiset ovat elämän edellytykset sitten, kun me olemme poissa?

Uuden vuoden alkaessa monet miettivät, miten toimia paremmin luonnon kannalta. Voisimmeko vuonna 2022 pitää yhä enemmän huolta luonnostamme, metsistämme ja metsän asukkaista? Voisimmeko arvostaa kestävyyttä ja kohtuullista kuluttamista? Voisimmeko oppia edeltävien sukupolvien niukoista ajoista hyödyllisiä asioita, joita voisi soveltaa nykypäivään?

Ankara askeesi, kapina tai ehdottomat päätökset elämäntapojen suhteen eivät ole välttämättömiä. Kohtuus riittää. On arvokasta oppia ajattelemaan kriittisemmin omia valintoja ja ymmärtää, että vapauden lisäksi meillä on myös vastuu omasta ympäristöstämme, jotta tulevaisuus olisi valoisampi.

Toivon, että lumiset metsät ja punatulkut ilahduttavat monen pihapiirin asukkaita vuosi toisensa jälkeen. Toivon kipakoita ja lempeitä löylyjä sekä lämmintä tunnelmaa ruokapöytiin jouluaterioiden äärelle. Toivon joulurauhaa koteihin ja metsiin sekä viisaita valintoja vuodelle 2022.

Jenna-Marie Laine
Kirjoittaja on Keski-Karjalan Luonto ry:n puheenjohtaja perhepäivähoitaja, muusikko sekä lintujen rengastaja.