Saavutettavuustyökalut

Suomen luonnonsuojeluliitto SLL Lapin piiri

Lappi
Navigaatio päälle/pois

Ym­pä­ris­tön­suo­je­lun toi­min­tail­ma­pii­ri vaikeutunut

Mielipidekirjoitus Lapin Kansaan lähetetty 23.5.2014 ja se julkaistiin lyhennettynä 2.6.2014

Julkaistu Lapin Kansassa 2.6.2014

Ympäristönsuojelun toimintailmapiiri vaikeutunut

Kuten maatalouden ja metsätieteiden tohtori Yrjö Norokorpi taannoin (18.4.14) Lapin Kansassa kirjoitti, Lapin Kansan toimittajat toistavat johtavien poliitikkojen viestiä jatkuvasti kirjoituksissaan: viranomaisten pitäisi myöntää kaivosyhtiöiden lupia joutuisasti eikä ympäristöviranomaisten valitukset oikeuteen ole hyväksyttäviä.

Hämmästyttävää on, että toimittajat, maakunnan johtohenkilöt ja poliitikot eivät näytä ymmärtävän, että elämme ainakin toistaiseksi oikeusvaltiossa, jossa korruptoitumattomat ympäristöviranomaiset toimivat virkavastuulla ja tekevät laillisuusvalvontatyötään. Mikäli he havaitsevat lain rikkomuksia, heidän on puututtava asiaan. Sitä varten heidät on palkattu.

Julkisuudessa on vaadittu myös ympäristövaikutusten arviointi- ja lupamenettelyjen nopeuttamista hankkeiden jouduttamiseksi. Eikö olisi tärkeämpää vaatia lisäresursseja ympäristöhallintoon ja hallinto-oikeuksiin eikä kaventaa ihmisten oikeusturvaa esimerkiksi valitusoikeuteen puuttumisella?

Tällaisessa toimintailmapiirissä myös ympäristöjärjestöjen rooli laillisuusvalvojina korostuu. Kuten Talvivaarasta olemme huomanneet, rikollinen ja ympäristöstä piittaamaton toiminta on johtanut lukuisiin tutkintapyyntöihin, valituksiin oikeuteen ja eduskunnan oikeusasiamiehelle.

Nyt julkisuudessa olleet ympäristöviranomaisten valitukset oikeuteen johtuvat lähes pääasiassa siitä, ettei kaivosviranomaisena toimiva Tukes tunne tarpeeksi ympäristölainsäädännön velvoitteita. Tukesin kaivosviranomaisten asenne puolueettomana viranomaisena ja osaamisen puute on johtanut siihen, että Lapin luonnonsuojelupiiri on päättänyt tehdä kantelun Tukesin toiminnasta eduskunnan oikeusasiamiehelle.

Myös asiakirjojen saanti viranomaisilta on vaikeutunut aikaisemmasta. Asiakirjapyyntöjä pallotellaan viranomaiselta toiselle kuukausia. Mikäli tällainen toiminta jatkuu, niin luonnonsuojelupiiri on valmis peräämään oikeuksiaan hallinto-oikeuden kautta.

Tarja Pasma

toiminnanjohtaja

Lapin luonnonsuojelupiiri ry

23.5.2014 Lapin Kansaan lähetetty mielipidekirjoitus, jota siis Lapin Kansan toimitus lyhensi.

Ympäristönsuojelun toimintailmapiiri vaikeutunut

Kuten maatalouden ja metsätieteiden tohtori Yrjö Norokorpi taannoin (18.4.14) Lapin Kansassa kirjoitti, Lapin Kansan toimittajat toistavat johtavien poliitikkojen viestiä jatkuvasti kirjoituksissaan: viranomaisten pitäisi myöntää kaivosyhtiöiden lupia joutuisasti eikä ympäristöviranomaisten valitukset oikeuteen ole hyväksyttäviä.

Hämmästyttävää on, että toimittajat, maakunnan johtohenkilöt ja poliitikot eivät näytä ymmärtävän, että elämme ainakin toistaiseksi oikeusvaltiossa, jossa korruptoitumattomat ympäristöviranomaiset toimivat virkavastuulla ja tekevät laillisuusvalvontatyötään. Mikäli he havaitsevat lain rikkomuksia, heidän on puututtava asiaan. Sitä varten heidät on palkattu.

Julkisuudessa on vaadittu myös ympäristövaikutusten arviointi- ja lupamenettelyjen nopeuttamista hankkeiden jouduttamiseksi. Eikö olisi tärkeämpää vaatia lisäresursseja ympäristöhallintoon ja hallinto-oikeuksiin eikä kaventaa ihmisten oikeusturvaa esimerkiksi valitusoikeuteen puuttumisella?

Median mielipidemuokkauksella ja poliitikkojen kovalla painostuksella voi olla oikeusjärjestelmäämme erittäin haitallinen vaikutus. Ei ole todisteita, että meidän viranhaltijoita lahjotaan rahalla, mutta kova painostus voi johtaa siihen, ettei kovin herkästi esimerkiksi valituksia oikeuteen enää tehdä. Seuraukset lakia noudattavalle viranhaltijalle voivat olla muun muassa ylenemismahdollisuuksien heikentyminen tai jopa irtisanominen kun valtionhallintokin jatkuvasti vähentää väkeä ympäristönsuojelupuolelta.

Tällaisessa toimintailmapiirissä myös ympäristöjärjestöjen rooli laillisuusvalvojina korostuu. Kuten Talvivaarasta olemme huomanneet, rikollinen ja ympäristöstä piittaamaton toiminta on johtanut lukuisiin tutkintapyyntöihin, valituksiin oikeuteen ja eduskunnan oikeusasiamiehelle.

Nyt julkisuudessa olleet ympäristöviranomaisten valitukset oikeuteen johtuvat lähes pääasiassa siitä, ettei kaivosviranomaisena toimiva Tukes tunne tarpeeksi ympäristölainsäädännön velvoitteita. Tukesin kaivosviranomaisten asenne puolueettomana viranomaisena ja osaamisen puute on johtanut siihen, että Lapin luonnonsuojelupiiri on päättänyt tehdä kantelun Tukesin toiminnasta eduskunnan oikeusasiamiehelle.

Myös asiakirjojen saanti viranomaisilta on vaikeutunut aikaisemmasta. Asiakirjapyyntöjä pallotellaan viranomaiselta toiselle kuukausia. Mikäli tällainen toiminta jatkuu, niin luonnonsuojelupiiri on valmis peräämään oikeuksiaan hallinto-oikeuden kautta. Näin joudumme kuormittamaan lisää oikeusjärjestelmäämme, jos viranhaltijat eivät hoida tehtäviään lainmukaisesti.

Venäjää moititaan usein oikeusvaltion tunnusmerkkien puutteista. Siellä muun muassa järjestöjen toimintaa on vaikeutettu monilla eri tavoilla. Toivottavasti meillä ei olla menossa samaan suuntaan.

Tarja Pasma

toiminnanjohtaja

Lapin luonnonsuojelupiiri ry