Saavutettavuustyökalut

Suomen luonnonsuojeluliitto SLL Uudenmaan piiri Lohjan seudun yhdistys

Lohja
Navigaatio päälle/pois

Hiidensalmen sillan kupeessa kävelyreitin varrella on luonnollinen kalliopaljastuma (kuva 1), josta on poistettu peitteitä ennen asuntomessuja 2021.

Kalliopaljastuma muodostuu tummansävyisestä amfiboliitista ja pyroksenigneissistä, joka sisältää pääasiassa sarvivälkettä ja plagioklaasia mutta myös mm. pyrokseenia.

Paljastuman pinnassa näkyy jääkauden jättämiä jälkiä ns.uurteita, jotka osoittavat jään etenemisen suunnan (ks. keltainen nuoli) kallioperän oman suuntautuneisuuden lisäksi.

Kuva 1. Amfiboliitti – pyroksenigenissipaljastuma, jonka pinnassa näkyy jääkauden jättämiä jälkia – ns. uurteita nuolen osoittamassa suunnassa.

Paljastuman reunaa katsellessa tarkemmin löytyy mielenkiintoisia rakenteita: venyneitä soikioita, jotka muistuttavat muuttunutta agglomeraattia, eli kiveä joka koostuu erikokoisista vulkaanisista heitteleistä (kuva 2).

Kuva 2. Voiko kuvassa näkyvä rakenne olla peräisin muinaisesta muuttuneesta agglomeraatista?

Myös paljastuman päältä löytyy rakenteita, jotka mahdollisesti voisivat olla muinaisia tyynylaavan rakenteista (kuva 3). Havainto on varsin epävarma, mutta kenties mahdollinen?

Kuva 3. Voisiko kalliossa näkyvät rakenteet olla muinaisia tyynylaavan jäänteitä? Keskellä näkyvä juova, johon on laitettu nuoli kuivasta ruohon korresta on jääkauden jättämä uurre.