Saavutettavuustyökalut

Suomen luonnonsuojeluliitto SLL Uudenmaan piiri Nurmijärven yhdistys

Nurmijärvi
Navigaatio päälle/pois

Tuomalan metsälle löytyi ystäviä kuntarajan yli

Kuva: Erkki Lassas

Ympäri Suomen puut kaatuvat rytinällä, mutta Tuusulan Tuomalassa Mansikkamäen ympäristössä ne saatiin pidettyä pystyssä yli tuhatpäisen joukon voimin. Lue Liisa Hyttisen kirjoitus Uudenmaan luonnonsuojelupiirin sivuilta.

Marraskuussa 2019 Tuusulan kunnanhallitus oli hyväksynyt hakkuusuunnitelman Tuomalan metsän Mansikkamäen alueella. Luonnonsuojeluliiton Uudenmaan piiri antoi huhtikuussa 2020 Tuusulan kunnalle lausunnon, jossa katsottiin, että Mansikkamäen hakkuusuunnitelmia tulisi harkita uudelleen, koska alue on arvokasta monimuotoista metsää ja lisäksi alueen vieressä on jo olemassa oleva Tuomalansuon luonnonsuojelualue.

Neljä Metsäleideiksi ristittyä aktiivia perustivat ”Tuomalan metsät” -nimisen Facebook-ryhmän puolustamaan Mansikkamäen alueen metsää ja laatimaan adressia Tuusulan pormestarille ja apilaispormestareille. Ryhmä kasvoi viikossa-parissa tuhatjäseniseksi. Myös Tuusulan pormestari Arto Nyberg ja Keravan kaupunginhallituksen puheenjohtaja Samuli Isola esittivät, että Tuusula luopuisi Mansikkamäen hakkuista ja Kerava sen puolella olevan alueeseen liittyvän Pihkaniityn alueen kaavoittamisesta.

Metsäleidit luovuttivat 18.5.2020 pitkälti toista tuhatta nimeä keränneen adressin Tuusulan pormestarille ja apulaispormestareille ennen kunnanhallituksen kokousta. Lisäksi hakkuupäätöksestä jätettiin kaksi oikaisuvaatimusta.

Kunnanhallituksen kokous päätti keskeyttää hakkuut Mansikkamäellä. Onneksi monet päättäväiset asukkaat uskalsivat vastustaa hakkuupäätöstä.