Saavutettavuustyökalut

Suomen luonnonsuojeluliitto SLL Pohjois-Pohjanmaan piiri Oulun yhdistys

Oulu
Navigaatio päälle/pois

Hanhiretkeily korona-aikana

kangasperhonen

Sattuneesta syystä SLL Oulun perinteistä hanhiretkeä ei järjestetä tänäkään keväänä, mutta tässäpä vinkkejä omatoimiseen linturetkeilyyn.

Hanhia ja joutsenia on havaittu jo tuhansittain Tyrnävän pelloilla. Myös töyhtöhyypät, kiurut ja monet muut muuttolinnut ovat jo saapuneet iloksemme. Hyviä hanhenkatselupaikkoja on esimerkiksi Tyrnävän Jokisillan lähistöllä ja muualla Tupostien varrella ja sen sivuteillä. Ajankohtaisen lintutilanteen voi tutkailla hakemalla esimerkiksi metsähanhihavainnot Tyrnävältä Tiira.fi-palvelusta. Palvelun käyttö vaatii kirjautumisen.

Tyrnävän teillä liikkuessa ja pysähdellessä on syytä ottaa paikalliset asukkaat ja muun liikenteen huomioon. Samoin levähtävien ja ruokailevien lintujen pelästyttämistä on hyvä varoa.

Kenellä ei ole autoa, voi matkustaa viikonloppuna Tyrnävän pelloille bussilla nro 54B, joka kulkee mukavasti noiden hanhien suosimien alueiden läpi sekä lauantaina että sunnuntaina. Toki pyörälläkin pääsee sinne ja takaisin. Voisipas tehdä sellaisenkin retken, että menisi voimien säästämiseksi bussilla pyörän kanssa Tyrnävälle ja ajelisi sieltä kotia Ouluun kaikessa rauhassa. Pyöräillessä ja kävellessä lintujen katselu ja kuuntelu kun käy paljon helpommin kuin autoillessa, joten sitä voi jopa suositella.

Hanhiretken perinteisiin kuuluu myös vierailu Liminganlahden luontokeskuksella (Rantakurvi 6). Viime viikonloppuna siellä oli vielä vähänlaisesti lintuja, mutta lämpenevä saa varmasti sekä linnut että kävijät lisääntymään nopeasti. Luontokeskuksen kahvila ja näyttely ovat auki joka päivä klo 10-16 ja lauantaisin lintutornilla on opas paikalla kl0 13-15.

Muita alueen lintutorneja ovat mm. Puhkiavanperän torni (Letontie 311) ja Temmesjokisuun torni (Penkkatie 34). Tokikaan autolla ei pääse tornille asti vaan kannattaa varata kumisaappaat kävelyä varten. Täällä lisätietoa näistä ja muista torneista: luontoon.fi

Liminganlahdelle on poikkeuksellisesti mahdollista matkustaa nyt myös bussilla, kun Saaga Travelin Lintubussi aloittaa liikennöintinsä ensi lauantaina. Lisätietoja ja matkalipun osto
saagatravel.fi

Tyrnävän ja Liminganlahden lintumaiden ja -rantojen lisäksi kevät tulee ihanasti kohisten kaikkialla. Kevätretkeilyä voi siis harrastaa myös kotoa käsin lähiluonnossa retkeillen.