Saavutettavuustyökalut

Suomen luonnonsuojeluliitto SLL Pohjois-Karjalan piiri

Pohjois-Karjala
Navigaatio päälle/pois

Luonnontilaiset suot säilytettävä

Pohjois-Karjalan luonnonsuojelupiiri vetoaa turvetta käyttäviin kuntiin luonnonsoiden säilyttämisen puolesta.

Korkeimman hallinto-oikeuden tuore päätös palauttaa jo kolmatta kertaa uuteen valmisteluun Vapon turvelupahakemuksen Outokummun Viurusuolle. Prosessia on käyty tasan kuusitoista vuotta. Vapo ilmoitti välittömästi, että se aikoo jatkaa luvan hakemista, eikä aio tarttua ympäristöhallinnon tarjoukseen lunastaa suo luonnonsuojelualueeksi.

Yli 300 hehtaarin laajuinen Viurusuo on luonnonarvoiltaan erittäin merkittävä, viimeinen luonnontilassa säilynyt laajempi suokokonaisuus maakunnan länsiosissa. Luonnonsoiden suojeluarvoa korostetaan valtakunnallisissa alueidenkäyttötavoitteissa (VAT 2009), tuoreessa kansallisessa suostrategiassa ja EU:n uusiutuvien energioiden direktiivissä (RES-direktiivi).

Pidämme täysin kestämättömänä, että valtioenemmistöinen Vapo Oy edelleen jääräpäisesti tähtää turvekaivoksen avaamiseen Viurusuolle. Lupaprosessin ennustekin on erittäin huono viime vuosina kiristyneiden säädösten ja alueen monien uhanalaisten ja EU:n suojelemien lajien vuoksi. Aika on ajanut vuonna 1995 käynnistyneen turpeennostosuunnitelman ohi, ja yhtiön tulisi yleisen edun nimissä kyetä siitä luopumaan.

Vapolla on kautta Suomen vireillä useita muitakin lupahakemuksia ainakin osiltaan luonnontilaisille soille. Ilomantsin Mekrijärvensuo kuuluu näihin. Luonnontilansa täysin menettäneitä turvemaita Pohjois-Karjalassa riittäisi turveteollisuuden kaikkiin tarpeisiin.

Me, Outokumpuun, luonnonsuojelupiirin kevätkokoukseen saapuneet luonnonystävät joudumme toteamaan, että meillä ei ole vaikutusvaltaa valtionyhtiö Vapon, eikä energiayhtiöiden päätöksiin. Sen vuoksi vetoamme maakunnan turve-energiaa käyttäviin kuntiin, erityisesti Joensuun kaupunkiin, että ne päättäisivät pidättäytyä tällä hetkellä vielä luonnontilaisten soiden turpeen käytöstä, mikäli kyseiset suot lähivuosina turpeen kaivuulla tuhotaan. Edelleen toivomme, että turve-energian käyttäjät päättäisivät joka tapauksessa siirtyä uusiutumattomasta turpeesta ja ilmastoa raskaasti kuormittavasta turpeen poltosta uusiutuviin energiamuotoihin.

Outokummussa 29.3.2011
Pohjois-Karjalan luonnonsuojelupiiri ry:n kevätkokous