Saavutettavuustyökalut

Suomen luonnonsuojeluliitto SLL Pohjois-Karjalan piiri

Pohjois-Karjala
Navigaatio päälle/pois

Vas­tak­kai­na­set­te­lu vältetään keskustelemalla

Veli Lyytikäinen Kolin matkailuyhdistyksestä syytti piiriämme vastakkainasettelusta (Karjalainen 26.1.).

Piirimme vapaaehtoiset istuvat vastikkeetta useissa maakuntaan ja Koliin liittyvissä yhteistyöryhmissä (mm. neuvottelut Kolin iso kuva 2050 -suunnitelmaan liittyen, Metsähallituksen neuvottelukunta, Kolin koordinaatiotyöryhmä, keskustelut PKO:n edustajien kanssa). Tehtävämme näissä on puolustaa luonnon- ja ympäristönsuojelua.

Kiperistä kysymyksistä kasvokkain keskustelemalla voidaan välttää vastakkainasettelua. Saimme lukea pitkälle edenneistä Kolin parkkitalo- ja parkkiluolasuunnitelmista sanomalehdestä. Miksi ympäristöjärjestöjä ei kutsuttu tähän neuvotteluun, vaikka on ilmiselvää, että asia tulee synnyttämään kritiikkiä?

Lyytikäinen penäsi myös faktatietoja kannanottoihin. On hankala perustaa mielipiteitä parempaan tietoon, jos sitä ei meille anneta tai meitä johdetaan tarkoituksella harhaan.

Piiri on kiinnostunut aidosti kestävästä kehittämisestä Kolilla, missä suojeluarvot ulottuvat myös geologiaan eli kallioperään asti. Karjalaisen artikkelissa kestävästä matkailusta (13.1.) alleviivattiin ympäristö- ja luontovaikutusten todellista huomioimista jokapäiväisessä toiminnassa, mukaan lukien liikkuminen. Matkailijoita ei enää sumuteta viherpesulla.

Keskustelimme Kolin ison kuvan neuvotteluissa hyvistä kuljetusratkaisuista maailmalla vuoristoissa ja tuntureilla, onko nämä suunnitelmat haudattu täällä paikallisesti? Kolin liikenneyhteyksien kehittäminen liittyy laajemminkin maakunnan joukkoliikenteen ongelmiin ja mahdollisuuksiin kestävän matkailun edistämiseen.

Kolilla on tehty merkittävä poikkeus aikanaan, kun on sallittu rakentaminen ja laskettelurinteet kansallispuistoon. Nyt on toimittava tämänhetkisten arvojen mukaisesti. Kolin liikenneratkaisujen kehittämiseen voisi löytyä varoja, jos niitä haluttaisiin oikeasti hakea, Koli on niin merkittävä kulttuurihistoriallinen luonnonsuojelukohde.

Suomen luonnonsuojeluliiton Pohjois-Karjalan piiri ry
Lieksan Luonnonystävät ry