Saavutettavuustyökalut

Suomen luonnonsuojeluliitto SLL Pohjois-Karjalan piiri

Pohjois-Karjala
Navigaatio päälle/pois

Kolia kehitetään osuuskaupan tarpeisiin

Kansallispuistojen kävijämäärät sekä kotimaan matkailu ovat kasvussa. Tähän on merkittävänä vaikuttajana ihmisten lisääntynyt huoli ilmastonmuutoksesta ja ympäristön tilasta. Lähimatkailulla halutaan vähentää oman reissaamisen ekologista jalanjälkeä.

Suomalaisten matkailutoimijoiden tulisi vastata kysyntään tarjoamalla ekologisia vaihtoehtoja ja kehittämällä kotimaisia matkakohteita niin, että ne voidaan tavoittaa ilmastoystävällisesti ilman, että alueen luonto kärsii matkailun lisääntymisestä.

Suomen kansallismaisemassa Kolilla Metsähallitus ja puiston keskellä hotellia ja laskettelurinteitä vuokraava Pohjois-Karjalan Osuuskauppa ovat hyvässä yhteisymmärryksessä lisäämässä autoilupaineita kansallispuistoon sekä vaatimassa parkkitalon rakentamista keskelle kansallismaisemaa. Maakunnan mediassa esitellään suunnitelmia rakentaa parkkiluolasto tai parkkihalli ylös Kolin vaaran laelle.

Kolin alueen kehittämissuunnitelmassa on sovittu, että kansallispuistoon ei suunnata mitään uutta maankäyttöä. Alueen kehittämiseksi on asetettu laajapohjainen Kolin koordinaatiotyöryhmä, jossa on keskusteltu hyvässä hengessä muun muassa Kolin liikenteen kehittämisen vaihtoehdoista.

Kävelemällä yhteistyöryhmän tahdon yli, suosimalla yhtä matkailutoimijaa pienempien kustannuksella sekä välittämällä vähät Kolin kansallispuistoa koskevista säädöksistä (luonnonsuojelulaki, laki ja asetus Kolin kansallispuistosta) Metsähallitus tulee aiheuttamaan riitatilanteen Kolille.

Anna Lehtinen
Puheenjohtaja
Suomen luonnonsuojeluliiton Pohjois-Karjalan piiri

Mielipide on julkaistu Helsingin sanomissa 10.9.2019 (maksumuurin takana).