Lausunto Pohjois-Karjalan maakuntakaavaehdotuksesta 2040
Suomen luonnonsuojeluliiton Pohjois-Karjalan piiri nostaa esiin muutamia asiakohtia maakuntakaavaehdotuksesta, joita esitetään muutettavaksi lopulliseen kaavaan.
Piirin johdonmukaisesta kaavatyöskentelystä ja globaaleista ilmasto-ja monimuotoisuustavoitteista sekä uusimmista tutkimustuloksista huolimatta kaavaan ei ole tavoitetasolle nostettu maankäytön merkitystä luonnon monimuotoisuuden suojelussa tai ilmastonmuutoksen hillinnässä. Kaavassa on hyviä parannuksia luonnon monimuotoisuuden osalta entisiin kaavoihin ja piiri tunnistaa ne, mutta maakuntakaavan mahdollistaman ja kannustaman intensiivisen luonnonkäytön rinnalle ei silti haluta nostaa luonnon monimuotoisuutta ja ilmastonmuutoksen hillintää. Vaikka kaavan vaikutus ulottuu vuoteen 2040 ja merkittäviltä osin tätä pidemmälle, ei siinä siitä huolimatta katsota muutaman vuoden aikajaksoa pidemmälle. Tästä syystä ilmastonmuutos-ja monimuotoisuuskysymykset tulee käsitellä omana kaavavaiheenaan lähivuosina.
- Piiri ehdottaa, että tulevissa kaavavaiheissa käydään läpi ilmastonmuutoksen hillintä ja siihen sopeutuminen sekä luonnon monimuotoisuuden suojelemisen edistäminen sekä vihreä infrastruktuuri. Piirin luonnosvaiheen lausunnossa esitetyt SL-, alu-ja luo-merkintäehdotukset tulee käsitellä osana tätä vaihetta.
Kolin kehittämisen kohdealue on piirin mielestä liian laaja ja epämääräinen. Kolin valtakunnallisesti merkittävä maisema-alue tulee huomioida paremmin kehittämisalueen kaavamääräyksessä. Kolin merkittävin vetovoimatekijä ja matkailuarvo on maisema, johon alueen suunnittelulla ja rakentamisella on merkittävä vaikutus. Kolille on laadittu erinäisiä matkailun ja kehittämisen ohjelmia, mutta alueen kehittäminen on silti varsin sirpaleista. Alueelle ollaan myös laatimassa uutta yleiskaavaa, mutta silti esimerkiksi Lieksan kaupunki on parhaillaan käynnistämässä hyvin pienialaista, mutta massiiviseen rakentamiseen tähtäävää kaavoitushanketta maisema-alueelle. Ainoastaan oikeudellisesti ohjaavat kaavamerkinnät pystyvät suojaamaan maisema-aluetta. Kaavan ei tule antaa kehittämisen kohdealue -merkinnällään harhaanjohtavaa mielikuvaa alueella rakentamista suunnitteleville tahoille.
- Piiri vaatii, että Kolin kehittämisen kohdealueen merkintä poistetaan kansallispuiston alueelta.
- Piiri vaatii, että vaikka kaavassa on Kolin valtakunnallinen maisema-aluemerkintä, sen lisäksi maisema-arvot lisätään myös Kolin kehittämisen suunnittelumääräykseen:
”Yksityiskohtaisemmassa suunnittelussa matkailu, palvelut, monimuotoinen asuminen ja muut työpaikat tulee suunnitella alueen erityiset kulttuuri-, maisema-ja luontoarvot huomioiden. Yksityiskohtaisemmassa suunnittelussa tulee lisäksi huomioida alueen sisäisen matkailuliikenteen kehittäminen mukaan lukien kävelyn ja pyöräilyn olosuhteiden sekä joukkoliikenteen kehittäminen.”
Maankäyttö-ja rakennuslain 30.2 §:n mukaan ”jos jotakin aluetta on maiseman, luonnonarvojen, rakennetun ympäristön, kulttuurihistoriallisten arvojen tai muiden erityisten ympäristöarvojen vuoksi suojeltava, maakuntakaavassa voidaan antaa sitä koskevia tarpeellisia määräyksiä”. MRL:n mukaisesti Kolin maisema-alueelle voidaan maakuntakaavassa asettaa maisema-alueeseen perustuva suojelumääräys. Tämä olisi valtakunnallisen luonnonmaiseman, kansallismaiseman ollessa kyseessä erittäin perusteltua. Suojelumääräys turvaisi jatkossa paremmin Kolin maisema-alueen ja antaisi selkeät pelisäännöt alueen kehittäjille, joiden liiketoiminta kuitenkin perustuu tuohon maisema-alueeseen. Kolin, maamme yhden arvokkaimmista maisemanähtävyyksistä, erityispiirteenä on nimenomaan suurenmoinen luonnonmaisema, jossa on huolehdittava siitä, että rakentaminen ja muut maisemaa häiritsevät hankkeet, toimenpiteet ja infrastruktuuri (kuten tiet, katuvalaistus) sijoittuvat näkymäkatveisiin suhteessa tunnetuimmilta näkemäpaikoilta avautuviin maisemanäkymiin.
- Piiri esittää, että Kolin kansallismaisemalle osoitetaan maakuntakaavassa MRL:n 30.2 §:n mukainen suojelumerkintä.
Piiri on pettynyt maakuntakaavan rantarakentamista koskevan yleisen kaavamääräyksen suurpiirteisyyteen. Suunnittelumääräys ei turvaa maakunnan erämaisia järviä ja arvokasta rantaluontoa riittävästi. Lisäksi piirin kaavaprosessissa esillä pitämät Joensuun ja Joensuun lähikuntien alueiden vapaat ranta-alueet on unohdettu kaavasta. Rantojen käytön osalta viitataan kaavaselostuksessa rantojen viheryhteyteen, mutta esimerkiksi kaupunkiseudulla viheryhteys on aivan eri asia kuin ekologinen rantavyöhyke, joka mahdollistaa monipuolisen lajiston ja lajiston siirtymisen rantavyöhykkeellä sekä vesilintujen pesinnän rantavyöhykkeellä. Viheryhteys huomioi vain ihmisen liikkumisen. Maakuntaliitto voisi olla suunnannäyttäjänä ja kehottaa kuntia huomioimaan rantavyöhykkeen ekologisen merkityksen.
- Piiri toistaa vaatimuksensa, että erämaisille pienvesille tulee laatia tiukemmat omat kaavamääräykset, jotka takaavat niiden säilymisen erämaisina.
- Piiri toistaa vaatimuksensa Joensuun ja sen lähikuntien rakentamisen ohjauksesta riittävien vapaiden ranta-alueiden säilymiseksi.
Turvetuotanto ja arvokkaat suoalueet käsitellään seuraavassa vaihekaavassa. Tässä kaavassa kuitenkin toistetaan vanhojen kaavojen tavoitteet mm.: ”Varautua maakuntakaavassa kysyntäennusteita suurempaan turpeen käyttöön” ja ”Turvata turvetuotannon tulevaisuuden mahdollisuudet kotimaisena polttoaineena Pohjois-Karjalan energiantuotannossa”. On kyseenalaista toistaa vuoteen 2040 ulottuvassa maakuntakaavassa vanhoja tavoitteita turvetuotannon osalta, se antaa vääränlaista viestiä alan toimijoille. Turvetuotannon ja turpeenkäytön tulevaisuus on epävarmaa tässä ilmastopoliittisessa tilanteessa, on täysin mahdollista, että turpeen käyttö myös muihin kuin energiantuotantoon tullaan ajamaan alas. Teknisen hiilen tehtaan tuotannon vaatimaan turpeenkäyttöön luvataan kaavassa varautua ja ympäristövaikutusten arvioinnissa sitä pidetään vieläpä ympäristön kannalta positiivisena asiana teknisen hiilen mahdollisten käyttötarkoitusten takia. Kyseessä on turvetuotannon ympäristövaikutukset niin lähialueen vesistöön kuin myös itse turpeennoston ja säilytyksen aiheuttamat kasvihuonekaasupäästöt.
- Piiri vaatii, että vanhojen kaavavaiheiden turvetuotantoa koskevat tavoitteet poistetaan tästä kokonaismaakuntakaavasta.
- Piiri vaatii, että ympäristövaikutusten arvioinnista poistetaan turvetuotannon positiiviset ympäristövaikutukset.
Koivusuo-Ruosmesuon osalta maakuntakaavassa lausutaan seuraavaa:
Kokonaismaakuntakaavassa 2040 esitetään n. 500 ha:n alue selvitysalueeksi. Mikäli alueelle haetaan ja saadaan ympäristölupa aikaisempaa hakemusta pienemmälle alueelle, se voidaan merkitä maakuntakaavaan EO/tu (Turvetuotantoalue) merkinnällä. Vaihtoehtoisesti tu (Turvetuotannon kannalta tärkeä alue) merkinnällä tai niin kuin voimassa olevassa kaavassa, jättää merkitsemättä.
Tämä osoittaa maakuntakaavan vahvan poliittisen ohjailun. Koivusuo-Ruosmesuo on ollut valitettavan tempoileva tapaus jo pitkän aikaa maakuntakaavassa. Kaavaprosessin aikana sitä koskevaa selvitysaluemerkintää on esitetty säilytettäväksi, välillä merkintä on poistettu ja tämänhetkisessä kaavaselostuksessa Koivusuo-Ruosmesuo on esitetty käsiteltävän viranomaisen päätöksestä riippuvaisena.
- Piiri vaatii, että Koivusuo-Ruosmesuon teksti ja sen käsittely poistetaan tästä kaavavaiheesta.
Kaavaselostuksessa on käsitelty kaavan vastaavuus valtakunnallisiin alueidenkäyttötavoitteisiin. Selostuksessa lausutaan, että ”Pohjois-Karjalassa on varauduttu ilmastonmuutoksen vaikutuksiin myös maakuntakaavassa”. Piirin käsitys on, että kaavassa ei ole riittävässä määrin varauduttu ilmastonmuutoksen vaikutuksiin, saati ilmastonmuutoksen hillitsemiseen. Viheryhteyttä ja ekologista yhteyttä ei ole valtakunnallisissa alueidenkäyttötavoitteissa suotta ilmaistu erikseen, sillä ne myös tarkoittavat eri asioita. Tässä kaavaehdotuksessa ei ole huomioitu ekologisia yhteyksiä lainkaan. Kaavan liiteaineistossa, joka oli aiemman kaavaluonnoksen mera-tarkastelun pohjana, ekologisia yhteyksiä oli tarkasteltu, mutta tämänhetkinen kaavaehdotus ei sisällä tästä mitään.
- Piiri vaatii, että kaavaselostuksesta poistetaan todellisuutta vastaamattomana lause: Valtakunnallisten alueidenkäyttötavoitteiden mukaisesti maakuntakaavassa edistetään ekologisten yhteyksien säilymistä.
Piiri on kritisoinut kaavan vaikutustenarvioinnin tasoa aiemmissa kaavavaiheissa ja pitää aiempien vaiheiden huomautuksensa soveltuvin osin voimassa. Edelleen vaikutusten arvioinnissa on useita kyseenalaisia kohtia, mutta joudumme valittaen toteamaan, että vaikutustenarviointia tuskin muutetaan toistetusta kritiikistä huolimatta.
Joensuussa 24.4.2020
Suomen luonnonsuojeluliiton Pohjois-Karjalan piiri ry