Saavutettavuustyökalut

Suomen luonnonsuojeluliitto SLL Pohjois-Karjalan piiri

Pohjois-Karjala
Navigaatio päälle/pois

Vastine Sanna Antikaiselle: Luon­non­suo­je­lu­työn tarkoituksesta

Suomen luonnonsuojeluliiton Pohjois-Karjalan piiri valitti kesäkuussa Varsinais-Suomen ELY-keskuksen päätöksestä valkoposkihanhien tappamiseksi häirintätarkoituksessa. Piirin valituksen mukaan hanhien karkottamiseksi ei olla käytetty kaikkia menetelmiä. Karjalainen (29.7.) uutisoi aiheesta toistamiseen, ja kansanedustaja Antikainen (3.8.) intoutui tämän johdosta vaatimaan luonnonsuojelijoita maksamaan viljelyvahingot.

Piiri on pahoillaan viljelijöille aiheutuneista vahingoista. Viljelijöiden ei tule joutua yksin vastaamaan valkoposkihanhien karkottamisesta. Valkoposkihanhitapaus on vain yksi esimerkki heikennetyn ympäristöhallinnon kohtaamista ongelmista. Kun ei ole riittäviä resursseja varautumiseen, ajaudutaan luonnon- ja ympäristönsuojelussa ongelmiin, joihin joudutaan hakemaan nopeita ratkaisuja. Kovin äänekkään joukon mielestä ase on usein paras keino ongelmien ratkaisemiseksi.

Luonnonsuojelijoita syytetään itsekkäiksi oman edun tavoittelijoiksi. Vastakkainasettelua rakennetaan niin mediassa kuin sosiaalisessa mediassa maaseutua ”puolustavien” perussuomalaisten ja keskustan sekä luonnonsuojeluyhdistysten ja vihreän puolueen välille. 

Tuntemani luonnonsuojeluyhdistyksissä toimivat ihmiset ovat vilpittömästi huolissaan luonnosta, sen tilasta sekä tulevien sukupolvien mahdollisuuksista ihmisarvoiseen elämään. Luonnonsuojelutyötä tehdään korvauksetta ja siedetään milloin mitäkin kuraa, jota vihaiset luonnonsuojelun vastustajat heittelevät. Luonnonystävät tekevät työtään, koska niin moni muu tässä maakunnassa ja maailmassa ei välitä muusta kuin omasta itsestään ja omista oikeuksistaan. 

Maapallon nisäkkäiden massasta villinisäkkäiden osuuden on arvioitu olevan vain noin 4 %, kun ihmisten massa muodostaa 36 % ja karjaeläinten 60 %. Ihmisen aiheuttamat maankäytön muutokset ovat Suomessakin suurin yksittäinen syy luonnon monimuotoisuuden köyhtymiseen. Tarvitsemme jokainen ruokaa syödäksemme, mutta jollei ruuantuotannon ja luonnon välinen tasapaino ole kunnossa, tulemme kohtaamaan koronan lisäksi vielä monia muitakin vitsauksia. Paikallinen kasvinviljely suoraan ihmisravinnoksi on paras vaihtoehto ja sen kestävyydestä tulee huolehtia. 

Joensuussa 3.8.2020
Suomen luonnonsuojeluliiton Pohjois-Karjalan piiri


Vastine on julkaistu Karjalaisessa 28.4.2020: ”Luonnonsuojelutyön tarkoituksesta” (maksumuurin takana).

Sanna Antikaisen mielipide ”Suojelijat korvaamaan hanhivahingot” on julkaistu 3.8.2020 Karjalaisen mielipidepalstalla (maksumuurin takana).

Antikaisen saman sisältöinen kirjoitus  ”Luonnonsuojeluliiton valitus valkoposkihanhien ampumisluvista silkkaa kiusantekoa”  on julkaistu Suomen uutisissa 1.8.2020.