Saavutettavuustyökalut

Suomen luonnonsuojeluliitto SLL Pohjois-Karjalan piiri

Pohjois-Karjala
Navigaatio päälle/pois

Vastine Asko Miettiselle: Valkoposkihanhet ja luonnonsuojelu

Asko Miettinen kysyi (8.8.), mitä luonnonsuojelupiiri puolustaa. Piirin tarkoitus on, kuten säännöissä todetaan, luonnon- ja ympäristönsuojelun edistäminen. Tähän tarkoitukseen sisältyy aivan yhtä hyvin luonnonsuojelun julkisten resurssien puolustaminen kuin käytännön luonnonsuojelutyön edistäminen. Eikä nykyisessä maailmassa voi enää suojella luontoa tarkastelematta samalla globaaleja vaikutussuhteita.

Kirjoitukseni koski luonnonsuojelutyön merkitystä, ja se oli vastaus kansanedustaja Antikaisen syytöksille. Mielenkiinnosta luin Antikaisen Facebook-sivuilta kommentit aiheesta ja kieltämättä olen hämmentynyt niistä kumpuavasta ampumisvimmasta ja luonnonsuojelijavihasta.

Miettinen kysyi, haluammeko nostaa piirin profiilia valituksellamme. Piirin tavoitteena on saada asiaan tuomioistuimen ratkaisu, eikä sillä ole mitään tekemistä piirin maineen kanssa. Lopullisen laintulkinnan tekee tuomioistuin, asia ei ole muiden viranomaisten tai poliitikkojen käsissä.

Ampumislupa on saanut valtavat mittasuhteet, ja piirin valitus on oiva maalitaulu kaikille hanhiin kohdistuville tunteenpurkauksille. Satojen tuhansien hanhien levähtäessä Pohjois-Karjalan pelloilla 375 hanhen ampuminen tuskin pelastaisi viljelyvahingoilta. Nälän kurniessa loput hanhet palaisivat takaisin pelloille syömään, jollei tarjolla ole muita ruokailumahdollisuuksia.

Miettinen koki loukkauksena viittaukseni koronavirukseen ja ruuantuotannon kestävyyteen. Koronalla ei toki ole mitään tekemistä suomalaisen maatalouden kanssa, mutta ruuantuotannon kestävyydellä on paljonkin tekemistä sen kanssa, millaisia ongelmia maatalous tulevaisuudessa kohtaa. Biodiversiteettikato ja lihakarjantuotannon volyymi, joihin viittasin, tulevat yhdessä ilmastonmuutoksen kanssa aiheuttamaan riskejä maataloudelle esimerkiksi sään ääri-ilmiöinä, kasvitauteina, tuhohyönteisinä ja maataloutta ylläpitävien ekosysteemipalvelujen heikkenemisenä. Voisimme keskittyä näiden vakavien ongelmien ratkaisemiseen.

Olen samaa mieltä Miettisen kanssa, että maanviljelijöillä on oikeus ihmisarvoiseen elämään, en ole mitään tämän vastaista väittänytkään. Maanviljelijöitä tulisi tukea tässä työssään niin, että luonnon palveluihin perustuva ruuantuotanto olisi kestävää ja hyväksyttävää.

Joensuussa 9.8.2020
Suomen luonnonsuojeluliiton Pohjois-Karjalan piiri

Vastine on julkaistu Karjalaisen mielipidepalstalla 11.8.2020 ”Valkoposkihanhista halutaan tuomioistuimen ratkaisu” (maksumuurin takana).

Asko Miettiosen mielipide ”Mitä luonnonsuojelupiiri todellisuudessa puolustaa” on julkaistu 8.8.2020 Karjalaisen mielipidepalstalla (maksumuurin takana).

Luonnonsuojelupiirin vastine Sanna Antikaisen mielipiteeseen.