Saavutettavuustyökalut

Suomen luonnonsuojeluliitto SLL Pohjois-Karjalan piiri

Pohjois-Karjala
Navigaatio päälle/pois

Katse luon­toe­lä­myk­siin eikä parkkipaikkoihin

Mikko Ahvenaisen erinomaiset näkemykset Ylä-Kolin paikoitusasiaan (Karjalainen, 25.4.) ovat yhteneväisiä Suomen luonnonsuojeluliiton Pohjois-Karjalan piirin aiempien esitysten kanssa.

Piiri toimi jonkin aikaa Kolin koordinaatiotyöryhmässä, jossa esitimme Kolin pysäköinnin hajauttamista, selkeitä opasteita eri vaihtoehdoista ja valotaulua pysäköintitilanteesta kylälle sekä tärkeimpänä syöttöliikennettä kylältä ylös Kolille.

Työryhmän toiminta tähtäsi kuitenkin vain massiiviseen rakentamiseen Ylä-Kolille.

Metsähallituksen tulisi keskittyä kansallispuistoon, sen polkuverkostoon ja rakenteisiin sekä puiston ilmeen kohentamiseen. Metsähallituksen on syytä unohtaa massiiviset maansiirtotyöt Ylä-Kolilla puiston sisäisillä parkkialueilla ja erityisesti Lieksan kaupungin suunnitelmat puiston ulkopuolisesta Ylä-Kolintien parkkialueesta. Nämä ratkaisut eivät vähennä autoliikennettä Ylä-Kolintiellä.

Maakunnan kehittäjänä esiintyvällä Pohjois-Karjalan Osuuskaupalla on nyt avaimet käsissään pohtiessaan joukkoliikenteen järjestämistä Kolin kylän ja Ylä-Kolin välillä.

Kolin aidosti kestävän matkailun kokonaisuuden rakentaminen luo alueesta uskottavan luontomatkailukohteen. Siihen tulee panostaa, ei kaivosteollisuuden edistämiseen Kolin kansallismaisemassa (Karjalainen, 22.4.).

Lieksa ja Joensuu 28.4.2022
Kaija Kiiskinen, Lieksan luonnonystävät
Anna Mustonen, Suomen luonnonsuojeluliiton Pohjois-Karjalan piiri

Kannanotto on julkaistu sanomalehti Karjalaisessa 28.4.2022 mielipidepalstalla otsikolla ”Katse luontoelämyksiin eikä parkkipaikkoihin” (maksumuurin takana).