Rakennettuihin vesistöihin on aika saada luonnonkierto
Vaelluskalojen palauttamisessa Iijokeen on lähes 60 vuoteen merkittävin asia käsillä. Eikä kyse ole vain vaelluskaloista vaan kaikista vesieliöistä. Velvoitemuutoshakemukseen voi ottaa kantaa 17.4. asti.
Suomen luonnonsuojeluliiton Pohjois-Pohjanmaan piiri ry
Kevätkokouksen 28.3.2020 kannanotto
Rakennettuihin vesistöihin on aika saada luonnonkierto
Energiamurros koskee myös vesivoimaa. Se ei tuota kasvihuonekaasupäästöjä, mutta on erittäin haitallista vesiluonnolle vaellusesteineen ja säännöstelyineen. Siihen on saatava korjaus. Taustatukea tulee EU:n vesipolitiikasta. Suomea on patistettu kaikkien vesivoimalaitosten lupien tarkasteluun vesipuitedirektiivin ympäristötavoitteiden toteutumiseksi, joita ovat erityisesti ekologinen virtaama, kalatiet ja muut haittoja lieventävät toimenpiteet.
Viimeistä nykymuotoisen vesienhoitosuunnitelman toimenpideohjelmaa valmistellaan vuosille 2022-2027. Oulujoen-Iijoen vesienhoitoalueen Pohjois-Pohjanmaan osalla voimakkaasti muutetuiksi virtavesiksi on luokiteltu useat Perämereen laskevat joet Kalajoelta Iijoelle. Niiden tilaluokka määräytyy tällä kierroksella vesistön biologiaa hyödyttävien toimenpiteiden perusteella. Jokaisessa vesistössä on paljonkin tehtävissä ja siksi luokan ei pidä minkään joen kohdalla olla hyvä, vaan enintään tyydyttävä.
Istutuksiin perustuva kalatalouden velvoitehoito on vanhentunut tapa kiertää vaellusesteistä koituneet ongelmat. Tavoitteena on oltava vain luontaisesti lisääntyvien ja elinvoimaisten vaelluskalakantojen palauttaminen.
Voimataloudelle suotu omaisuuden suoja on vahva. Merkittävää haittaa sille ei saa vesiensuojelutoimista aiheutua. Arvot kuitenkin muuttuvat ja onkin aika arvioida uudelleen myös voimatalouden velvoitteet. Liian merkittävää haittaa aiheutuu nyt virtavesien kalastolle ja muulle eliöstölle.
Voimayhtiöiden Iijoelle ja Oulujoelle tarjoamat vapaaehtoiset toimenpiteet eivät kelpaa. Ne ovat riittämättömiä monesta syystä. Kyse on yleisestä intressistä, kaikista vesieliöistä, ei vain muutamasta kalataloudellisesti kiinnostavasta lajista, sekä luonnonkierrosta, joka vaatii ympärivuotisesti virtaavaa vettä. Yhteistyöhankkeissa päätösvalta kaikesta olennaisesta kuten virtaamasta jää voimayhtiölle.
Velvoitteet kuuluvat luvanhaltijalle. Tiedossa on, että Iijoella biologisia tekijöitä tukeva toimenpidekokonaisuus on laaja ja mahdollinen toteuttaa vesipuitedirektiivin tavoitteiden täyttämiseksi. Sen kalataloudellinen velvoitemuutoshakemus onkin kuulutettu Pohjois-Suomen aluehallintovirastossa ja siihen voi ottaa kantaa 17.4. asti.
Oulujoella varteenotettavin ensikäden ratkaisu on Oulujoen vanhan uoman vesittäminen suistossa. Oulujoen alaosan voimalaitoksien luvissa on kuitenkin voimassa kalatievelvoite.
Jokien tulevaisuudesta on kyse.