Saavutettavuustyökalut

Suomen luonnonsuojeluliitto SLL Pohjois-Pohjanmaan piiri

Pohjois-Pohjanmaa
Navigaatio päälle/pois

Pohjois-Pohjanmaan myrs­ky­tu­hoa­luei­ta valtion metsissä suojeltava

Luonnonmetsää, Taivalkosken Riihisuo

Lehdistötiedote 8.7.2021.

Suomen luonnonsuojeluliiton Pohjois-Pohjanmaan piiri vetoaa Metsähallitukseen, että Paula-myrskyn koettelemiin valtion luonnonmetsiin perustetaan suojelualueita.

Paula-myrsky kaatoi metsää Pudasjärvellä, Taivalkoskella ja Kuusamossa niin yksityismetsissä kuin valtion mailla. Metsähallitus Metsätalous Oy kartoittaa nyt lentämällä valtion myrskytuhoalueita, jotta ne voidaan siten avohakata ja uudistaa.

Myrskyn riepottelemaksi jäi kuitenkin talousmetsien lisäksi myös erittäin arvokkaita luonnonmetsiä. Esimerkiksi Taivalkosken Metsäkylän Riihisuolla kaatui satelliittikuvan perusteella runsaasti puita metsissä, joiden suuret luontoarvot kartoitettiin vapaaehtoisten toimesta kesällä 2020. Alueella havaittiin tuolloin muun muassa merkittävästi järeästä lahopuusta riippuvaista uhanalaista lajistoa.

Paula-myrskyn jälkiä Taivalkoskella

Tällaiset kohteet tulisi jättää korjuun ulkopuolelle, mikäli metsäluonnon uhanalaistuminen aiotaan pysäyttää. Uusien suojelukohteiden perustamiseen onkin nyt luonnon tarjoama ainutlaatuinen mahdollisuus. Uudet luonnonsuojelualueet täydentäisivät metsäluonnon uhanalaisten lajien suojeluverkostoa.

Luonnonmetsä:
https://staging.sll.fi/2018/05/21/nain-tunnistat-luonnonmetsan/

Lisätietoja:
Suomen luonnonsuojeluliiton Pohjois-Pohjanmaan piiri
Esko Saari, esko.saari(at)dnainternet.net, 040-7359186