Saavutettavuustyökalut

Suomen luonnonsuojeluliitto SLL Pohjois-Pohjanmaan piiri

Pohjois-Pohjanmaa
Navigaatio päälle/pois
Retkeläisiä Jänessuolla.
Jänessuo on mainio lintusuo. Kuva: Merja Ylönen

Suo ja karjalainen äänimaailma lumosivat retkeläiset ja konserttiyleisön

Muusikko Noora Kauppilan viidelle Pohjois-Pohjanmaan suolle ulottunut vanhaan karjalaiseen itkuvirsiperinteeseen pohjautuva konserttikiertue ’Äänellä itkuja uhatuille soille’ päättyi lauantaina 1.9.2018 Oijärven Karahkalamminsuolle. Kiertueen tarkoituksena on ollut nostaa esille maakunnan suoluonnon arvoja ja uhanalaisuutta.

Oijärven vihreäkivivyöhykkeellä sijaitseva Karahkalamminsuo sekä läheiset Jänessuon soidensuojelualue, Koiransuo ja Sammakkosuo edustavat kalkkipitoisesta kallioperästä johtuen kasvillisuudeltaan selvästi alueen tavanomaista monimuotoisempaa suoluontoa sekä lajistoltaan että suotyypeiltään. Soiden arvoa nostaa myös niiden korkea luonnontilaisuus tällä laajojen turvesuokeskittymien ja suo-ojitusten alueella. Suomi100 -juhlavuonna ne nimettiinkin Suomen luonnonsuojeluliiton luontohelmikohteiksi.

Kairaputki jätetty Jänessuolle.
Suojellulla Jänessuolla ovat malminetsijät vuosia kairanneet. Kuva: Merja Ylönen

Turvevaraukset näiltä soilta ovat ilmeisesti jo poistuneet, mutta tilalle ovat tulleet kansainväliset kaivosyhtiöt. Vihreäkivet ovat malmikriittisiä alueita, jotka Suomen löperön kaivoslain avittamana vetävät yhtiöitä paikalle. Malminetsintää ja kairauksia on tehty jo vuosikausia jopa suojellulla Jänessuolla ja etsintälupia uusitaan aina edellisen päättyessä. Kaivettavaa ei ole kuitenkaan vielä löytynyt ”tarpeeksi”.

Jänessuolle tehdyn retken jälkeen ja illan jo hämärtyessä Noora Kauppila johdatti runsaslukuisesti paikalle saapuneen väen Karahkalamminsuon aukealle.

Konserttia kuunnellessa karjalaista kieltä ymmärtämättäkin tuli mieleen, että näin se varmaan Väinämöinenkin lauloi Joukahaisen suohon. Ainakin oma kenttätuolini vajosi loitsun aikana niin, että sen paikkaa täytyi vaihtaa.

Onneksi suomättään takaa löytyi Väinämöisen kannel, jonka säestyksellä lauletut kiitossanat suolle vapauttivat kuulijat pahan lumouksesta ja maailma tuntui jälleen hyvältä.

Esitys oli hyvin vaikuttava ja suosionosoitukset kestivät pitkään. Kävipä yleisöstä eräs herrasmies Nooran edessä kumartamassa lähes rahkasammaleeseen saakka.

Noora Kauppila konsertoi suolla.
Karahkalamminsuolla Noora Kauppilan konsertissa. Kuva: Merja Ylönen

Toivottavasti illan taika on niin tehokas, että se torjuu näihin arvosoihin kohdistuvan uhkan myös tulevaisuudessa.