Saavutettavuustyökalut

Suomen luonnonsuojeluliitto SLL Uudenmaan piiri Riihimäen yhdistys

Riihimäki
Navigaatio päälle/pois

Suomen luonnon päivä 28.8.

Suomen luonnon päivänä, lauantaina 28.8. kävin poikani Elmon kanssa Usmin Kiiskilammella. Sää oli kaunis. Kiiskilammen laavulla söimme eväitä. Laavu on upealla rantakalliolla (kuva1). Tulia emme tehneet tällä kertaa. Lammella asusti heinäsorsaemo kuuden poikasensa kanssa ja seurasimme niiden uiskentelua kiikareilla. Tullessamme hiekkatieltä lähti lentoon vaaleanruskea kanalintu, jonka laji jäi arvoitukseksi. Laavun ympäristössä kuului hömötiaisten ja hippiäisten viheltelyä. Punarinta käväisi laavun lähellä. Laavulla kävi maastopyöräilijöitä evästelemässä tai muuten lepäämässä.

Kuva 1. Kiiskilammen rantakallio ja ulpukoita laavun edustalla. Kuva: Sakari Savolainen.

Seurailimme ja kuvasimme myös makromaailmaa, hyönteisiä (kuva 2), sammaleita ja jäkäliä (kuvat 3 ja 4). Kuuntelimme sittiäisen eli lantakuoriaisen ääntelyä ja seurasimme, kun se lähti kämmeneltä keveästi lentoon. Myös jo paljolti tuleentuneista putkilokasveistakin tuli havaintoja, vaikka kukkivia kasvejakin vielä löytyi, kuten keltanoita ja apiloita. Reipas kävely luonnossa myös piristi mieltä.

Kuva 2. Metsäsittiäinen (Geotrupes stercorosus) kämmenellä. Kuva: Elmo Savolainen.

Kuva 3. Pikkunahkajäkälä ja ketohavusammal kivellä. Kuva: Sakari Savolainen.

Kuva 4. Karstanahkajäkälä (Peltigera praetextata). Kuva Sakari Savolainen.

Terveisin RSLY:n varapuheenjohtaja Sakari ”Sakke” Savolainen