Saavutettavuustyökalut

Suomen luonnonsuojeluliitto SLL Varsinais-Suomen piiri Turun yhdistys

Turku
Navigaatio päälle/pois

Tykätyt lähimetsät

Metsäryhmässä alettiin kerätä metsistä ja puista välittävien ihmisten kertomuksia omista lemppari- tai lähimetsistä. Kerro sinäkin omastasi! Miksi käyt siellä ja mitä se merkitsee sinulle?

Kohteet löydät kartalla tästä linkistä.

Asun keskellä kaupunkia joten lähimetsäni on kaiketi Ruissalo. Koko saari on tietysti hienoa, vanhaa metsää, jossa on nautinto kävellä polkuja pitkin ja ihastellen katsella ympärilleen. Kulkiessaan tulee myös usein meren rantaan, jossa suolainen tuoksu ja aaltojen loiske kiviä vastaan tuovat taas uusia aistimuksia metsän jälkeen.

Lena

 

Ohitustien ja lentokentän väliin jää hieno pieni luonnontilainen alue, Pomponrahka. Pidän tämän alueen monimuotoisuudesta, rehevää metsää, kallioita, synkkää kuusikkoa, pieni kaunis suoalue.

Alueella kiertää  luontopolku pitkospuineen, joilla pääsen lähes erämaiseen tunnelmaan. Keväällä ilman täyttää pikkulintujen konsertti, suopursujen huumaava tuoksu, kesällä puiden lehvästö tuo mukavaa viileyttä, syksyllä sateen tuoma kosteus ja viileys ja hämärtyvät illat, talvella lumi, nukkuva metsä ja kuutamoyö.

Tuula

 

Minun metsäni,
kuljen luonasi.
Hengitän vapaasti.
Mieleni kevenee.

Iloisuus leviää
suonieni kautta.
Hymyilen.

Kuulen lintujen laulua,
lehtien huminaa.

Puiden takaa aavistan,
meren aaltojen loisketta.

Elän.

Satumaija Püschel

 

 

Minulla on tosi monia lempimetsiä, mutta tällä hetkellä tärkein on tuo ihan kodin vieressä oleva. Sen alueen nimi on Kakkaraistenpuisto vaikkei se puisto olekaan. 🙂 Alue sijaitsee Haritussa Meriläistentien, Varsinais-Suomenkadun ja Kataraistentien välimaastossa Koivulan liikekeskuksen “takana”. Käymme siellä lasten kanssa vähintään viikoittain leikkimässä. Siellä on upeita vanhoja haapoja, jännittäviä talonraunioitakin, paljon pieniä lampia, pikkuisia suopainanteita, näköalakallio, josta näkee merelle, runsaasti mustikoita, puolukoita ja metsämansikoita, kuntopolku ja kuntolaitteita, talvisin hiihtolatu, kalliotasanteita jännittäviin kotileikkeihin, pulkkamäeksi mainiosti soveltuva vanha kuntopolkuosuus syrjemmässä, muurahaiskekoja ja paljon lintuja ja oravia katsottavaksi. Joka vuodenajaksi löytyy tekemistä ja nähtävää. Merkittyjä luontopolkujakin kiertää alueen eri osissa. Kartta luontopoluille löytyy sivulta https://www.turku.fi/kulttuuri-ja-liikunta/ulkoilualueet/polut-reitit-ja-ladut/merkityt-reitit josta löytyy paljon muitakin Turun Paavonpoluiksi kutsuttuja reittejä, jotka on maastoon merkitty maalatuilla sinisillä pikku-ukoilla ja sinisillä täplillä. Täältä pääsee myös kuntopolkuja pitkin Skanssin ja Lausteen alueen metsiin, Katariinanlaaksoon ja Luolavuoren upeisiin maisemiin joutumatta astumaan asvalttiteille paria tienylitystä lukuun ottamatta.

Katja

Pihlajaniemen lehto- ja kosteikkoalue on hyvin monimuotoinen hoitamattomana ryteikkönä. Täällä minä tykkään kuunnella ja katsella lintuja sekä etsiä minulle uusia lahottajasieniä ja limasieniä.

Camilla