Saavutettavuustyökalut

Suomen luonnonsuojeluliitto SLL Varsinais-Suomen piiri Turun yhdistys

Turku
Navigaatio päälle/pois

Suomalaiset voivat pysäyttää suomalaisen luontokadon

Tiedote. Julkaistu: 24.02.2022, 07:05
Suomen luonnonsuojeluliitto

Suomen luonnonsuojeluliitto käynnistää kampanjan luontokadon pysäyttämiseksi. Kampanjan aikana kerrotaan, millaisia luontotekoja poliitikot, yritykset ja Suomessa asuvat ihmiset voivat tehdä. 

Luontokato on todellisuutta myös meillä Suomessa. Joka yhdeksäs suomalainen laji on vaarassa kuolla sukupuuttoon, linnuista joka kolmas. Uhanalaistuminen jatkuu kaikissa elinympäristöissä. Suurin osa uhanalaisista lajeista elää ensisijaisesti metsissä, ja uhanalaisuuden suurin yksittäinen syy on metsätalous. Luontotyypeistä, eli lajien elinympäristöistä, jopa joka toinen on uhanalainen.

”Poliitikkojen tärkein tehtävä seuraavien vuosien aikana on varmistaa luonnonsuojelun rahoituksen selvä korotus. Tällä hetkellä valtion budjetista menee noin sata miljoonaa euroa luonnonsuojeluun vuodessa, kun tarve olisi moninkertainen. Vain siten voimme pysäyttää luontokadon”, toteaa Luonnonsuojeluliiton va. toiminnanjohtaja Tapani Veistola.

Helmikuussa ympäristöjärjestöt tapasivat pääministeri Sanna Marinin ja kehottivat häntä varmistamaan, että hänen hallituksensa tekee kaiken mahdollisen luontokadon pysäyttämiseksi.

”Ympäristöjärjestöt ovat pyytäneet pääministeri Sanna Marinilta johtajuutta luontokadon torjunnassa. Järjestöt ehdottavat, että hallitus tekisi valtioneuvoston periaatepäätöksen valtion luonnonmetsien säilyttämisestä jo kevään kehysriihessä. Jos todella haluamme pysäyttää luontokadon, ei ole mitään järkeä, että samaan aikaan Metsähallitus hakkaa kaikkein arvokkaimpia metsäkohteita ympäri Suomea,” huomauttaa Luonnonsuojeluliiton suojeluasiantuntija Paloma Hannonen.

Luonnossa ja lajistossa tapahtuu aina muutoksia. Lajeja katoaa niin sanotusti luonnollisista syistä. Tällä hetkellä käynnissä on kuitenkin massasukupuuttoaalto, jonka sukupuuttovauhti on joidenkin arvioiden mukaan jopa 10 000 kertaa nopeampi tavalliseen luonnon sukupuuttovauhtiin verrattuna. Nyt on kyse ihmisen, myös meidän suomalaisten, aiheuttamasta luontokadosta.

”Hyvä uutinen on se, että me ihmiset ja suomalaiset voimme myös kääntää luontokadon suunnan tekemällä luontotekoja”, Veistola sanoo.

Lue lisää:

Kampanjan nettisivut

Järjestöjen luonnonmetsäaloite

Lisätietoja: 

Tapani Veistola, va. toiminnanjohtaja, p. 0400 615 530, tapani.veistola(a)sll.fi
Paloma Hannonen, suojeluasiantuntija, p. 050 532 3219, paloma.hannonen(a)sll.fi