Saavutettavuustyökalut

Suomen luonnonsuojeluliitto SLL Uudenmaan piiri Tuusulan yhdistys

Tuusula
Navigaatio päälle/pois

Puus­tel­lin­met­sän asemakaava 11.11.2015

Suomen Luonnonsuojeluliitto Tuusulan yhdistys Ry                                        LAUSUNTO

c/o Tiina Järvenkylä                                                                                               11.11.2015

Ajomiehentie 9 C 24

04300 Tuusula

 

Tuusulan kunta/ kaavoitus

Asemakaava nro 3558

Puustellinmetsän asemakaava

Hule-2-merkintä

Luonnon monimuotoisuuden kannalta olisi parempi, että aluetta hoidettaisiin niittynä eikä peltona. Koska paikalla on tällä hetkellä peltoa ja maaperä täten ravinnerikas, olisi hyvä suosia perhosia houkuttelevia kasveja. Alueen reunoille voisi laittaa kylttejä, joissa olisi tietoja kasveista ja perhosista mitä alueella saattaa näkyä. Tämä olisi erinomainen tapa edistää luonnonsuojelua ja tietoisuutta. Yhdistyksemme auttaa mielellään kasvien valinnassa. Niityn hoito perustamisen jälkeen on edullista, sillä niitty tarvitsee niittää kerran kesässä kasvien siementämisen jälkeen ja haravoida niittojäte pois. Eikä kasteluakaan tarvitse ensimmäisen kesän jälkeen, jos niitty on perustettu oikein. Ehdotamme siis sanan pelto poistamista kaavamerkinnästä.

 

Hulevesien hallinta

Imeytyskosteikkoja ja -lampia on tehty menestyksekkäästi pitkin Suomea. Hulevesien hallintaan keino on hyvä ja esteettinen. On tärkeää huolehtia, että kasvit ovat Suomen omaa lajistoa ja huolella valittuja, jotta ne suodattavat epäpuhtauksia mahdollisimman hyvin eikä vieraslajeja pääse karkaamaan luontoon. Huolta aiheuttaa kuitenkin pohjavesialueen läheisyys. Pohjavesialueella suositellaan imeytystä vain puhtaille kattovesille, katuvesiä ei suositella imeytettävän laisinkaan pohjavesialueella.

 

Energia-asiat

Vertailuun kannattaisi liittää myös jokin hybridilämmitysjärjestelmä, jonka avulla voi liittää useampia uusiutuvan energiantuotantomuotoja yhteen. Monienergialämpöpumppu pystyy hyväksikäyttämään useita energialähteitä, sillä on mahdollista lisätä lähi- ja uusiutuvan energiantuotantoa.

 

KLH-merkintä

Ehdotamme polttoaineen jakelun poistamista kaavamerkinnästä.

 

Tuusulassa

12.11.2015

Tiina Järvenkylä

Puheenjohtaja

 

 

 

 

Laura Kujansuu

Sihteeri