Saavutettavuustyökalut

Suomen luonnonsuojeluliitto SLL Uudenmaan piiri Tuusulan yhdistys

Tuusula
Navigaatio päälle/pois

Puutarhakasvit eivät kuulu luontoon 4.8.2015

Puutarhakasvit eivät kuulu luontoon

Kyllä minä niin mieleni pahoitin, kun kesken jättipalsamin poistotalkoiden huomaan, että joku oli kipannut puutarhajätteensä metsään. Jätettä löytyi palsamien alta kymmeniä kasoja, osassa oli ihan muoviruukkujakin mukana. Näistä kasoista oli alueelle karannut jo kolme uutta vieraslajia, joista yhden poisto on käytännössä mahdotonta ja kahden muun vähintäänkin hyvin hankalaa. En tiedä kuinka paljon Tuusulan kunnalla menee rahaa, kun näitä ihmisten ajattelemattomuuttaan, tietämättömyyttään tai välinpitämättömyyttään luontoon viljelemiä kasveja poistetaan. Helsingissä tämä summa on miljoonia. Kyllähän tämä alkaa olemaan aika käsittämätön hippaleikki, jossa kuntalaiset kylvävät ja kunta sekä yhdistykset sitten poistavat. Olisi hyvä saada tämä kierre poikki, jotta tähänkin menevät resurssit voisi käyttää jonnekin muualle.
Ei pitäisi olla kenellekään enää uutinen, että puutarhoista nämä vieraslajit juuri luontoon karkaavat ja juurikin niin, että ihminen ne sinne kippaa. Puutarhakasvit eivät kuulu luontoon, ne vievät elintilaa luonnonkasveilta. Jos annamme vieraslajien villiintyä pitkin metsiä, ne täyttävät ne kokonaan. Omat luonnonkasvimme eivät kykene kilpailemaan vieraslajien kanssa, koska ovat kooltaan pienempiä ja luonnonkasveilla on luontaisia vihollisia, esimerkiksi hyönteisiä, jotka käyttävät niitä ravinnokseen. Sellaisia näillä vieraslajeilla ei ole.
Niin älkää hyvät ihmiset heittäkö puutarhajätteitä luontoon, vaan kompostoikaa ne tai sitten viekää kiertokapulalle. Ne eivät maadu, vaan juurtuvat uudelleen.
Kiitos vielä kaikille niille kuntalaisille, jotka olette tänä kesänä osallistuneet talkoisiimme, teitä tarvitaan ja olette kullanarvoisia.

Tiina Järvenkylä
Puheenjohtaja
Tuusulan Ympäristöyhdistys ry