Saavutettavuustyökalut

Suomen luonnonsuojeluliitto SLL Uudenmaan piiri

Uusimaa
Navigaatio päälle/pois

Susi, Susi!

Sudet, kuva: Kuva Christa Granroth

SusiLIFE etsii keinoja susien ja ihmisten rinnakkaiseloon.

Uhanalainen susi on ollut viime aikoina jälleen näkyvä puheenaihe eri puolilla Suomea. Elinvoimaisena säilyvää susikantaa eli niin sanottua suotuisaa suojelun tasoa ei ole pitkäaikaisista ponnisteluista huolimatta vieläkään saavutettu. Ristiriitatilanteissa ratkaisuksi tarjotaan edelleen liian usein tappolupia.

Suden ja ihmisten rinnakkaiseloon on kehitettävä uusia keinoja. Tähän tarpeeseen käynnistettiin vuonna 2019 laaja EU:n rahoittama SusiLIFE-hanke, jota koordinoi Luonnonvarakeskus. Hankkeessa ovat mukana Metsähallitus, Suomen riistakeskus ja Itä-Suomen poliisilaitos sekä Luonnonsuojeluliitosta Uudenmaan piiri.

Vuoteen 2025 jatkuva SusiLIFE välittää tietoa sudesta ja sen käyttäytymisestä, edistää paikallistason vuorovaikutusta sekä kehittää ja lisää työkaluja susien aiheuttamien haittojen ja vahinkojen ennaltaehkäisyyn.

Hankkeen osana tarkennetaan tietoa susikannasta keräämällä kaikkien laumojen reviireiltä DNA-näytteitä. Itä-Suomessa poliisin ja erätarkastajan partio ennaltaehkäisee susien laitonta tappamista. Vahinkojen ennaltaehkäisyyn kehitetään keinoja niin metsästyskoirien kuin kotieläintilojenkin suojaksi. Kannanhoidon paremman suunnittelun tueksi kehitetään mallinnustyökaluja. Viestintä ja tiedonvälitys ovat keskeisessä roolissa ja kohderyhmiä ovat niin suuri yleisö kuin kansanedustajatkin.

Uudenmaan piirin osuus SusiLIFE -hankkeessa keskittyy yleisen susitietoisuuden lisäämiseen. Piiri järjestää kouluvierailuja Länsi-Uudenmaan kouluihin, yleisötilaisuuksia sekä tilaisuuksia medialle ja osallistuu hankkeen ohjausryhmään. Koronaepidemian aiheuttamien rajoitusten takia piirin varsinainen työ hankkeessa on ajoitettu vuosille 2022 ja 2023. Vuonna 2022 piiriin palkataan hanketta varten projektikoordinaattori. Rahankeräys hankkeen toteuttamiseksi on jo alkanut!

Lauri Kajander
susilife.fi

Lahjoita suden suojeluun: sll.fi/uusimaa/tue-toimintaamme/

Kirjoitus on ilmestynyt Uudenmaan Luonnonsuojelijassa 1.3.2021.

Luonnonsuojeluliiton paikallisyhdistyksen jäsenenä suojelet omaa lähiluontoasi. Mikäli et ole vielä jäsen, liity nyt!