Saavutettavuustyökalut

Suomen luonnonsuojeluliitto SLL Pohjois-Savon piiri Varkauden yhdistys

Varkaus
Navigaatio päälle/pois

Pörinää ja sirinää

Kuva Pekka Nykänen Vesimittari

Jo muutama lämmin päivä herättää hyönteismaailman. Ensimmäiset kukkivat pajut ja kukat ovat tärkeitä heränneilleille kimalaisille, hyönteisille ja perhoselle.

Kuva Pekka Nykänen Mantukimalainen

Kevättaskuruoho on ensimmäisiä kukkivia kasveja. Vaatimattoman väriset kukat jäävät helposti huomaamatta.

Kuva Liisa Tolvanen Kevättaskuruoho
Kuva Liisa Tolvanen Kiurunkannus

Kiurunkannukset nousevat heti roudan sulettua. Kukka kukkii kun kiurut munivat ja saa siemenet valmiiksi jo ennen kuin kiurun poikaset lentävät. Pystykiurunkannuksen pölyttäjä on seinämehiläinen.

Kuva Pekka Nykänen Suruvaippa

Suruvaippa on yksi niistä kevään perhosista, jotka talvehtivat aikuisina. Kevään ensimmäisillä lentäjillä siipien suomut ovat jo hieman rispaantuneet eivätkä väritkään ole niin kirkkaat kuin juuri kuoriutuneilla perhosilla.

Kuva Pekka Nykänen Vesimittari

Järvien vapauduttua jääpeitteestä vesien hyönteiset nousevat pinnalle ja tarjoavat ravintoa sekä vesieläimille että hyönteissyöjälinnuille. Vesimittarit ova jo aloittaneet kesän mittausurakkansa.

Kuva Pekka Nykänen Hernekerttu

Hernekertut ovat jo tulleet. Tämä pitkänmatkan muuttaja on tullut kaukaa itä-Afrikasta pesimään täällä meillä. Pesänsä se tekee mitä tiheimpii ryteikköihin tai pensaisiin. Useamman kerran hernekerttu on pesinyt Varkaudessa rivitalon seinustalla kasvavan alppikärhön kätköissä. Kertuista ensimmäisenä muuttaa mustapääkerttu, sitten tulee hernekerttu ja seuraavana pensaskerttu ja viimeisenä lehtokerttu.

Hernekertun läsnäolon havaitsee parhaiten, kun tunnistaa sen hernepussin ravistelua muistuttavan äänen.