Saavutettavuustyökalut

Suomen luonnonsuojeluliitto SLL Pohjois-Savon piiri Varkauden yhdistys

Varkaus
Navigaatio päälle/pois

Heleää Helluntaita

Kuva Pirjo Voutilainen Siili 25.5.2020 Päiviönsaari

Kesä tuli viikossa ja luonto on tulvillaan heleää vihreää. Tuomet kukkivat ja levittävät tuoksuaan kevätiltaan. Valkoiset kukinnot pursuavat lehvistössä ja hyönteiset pörräävät ympärillä. Lämpimillä rinteillä kielot levittävät omaa vienoa tuoksuaan ja houkuttavat pölyttäjiä myös maan rajan tasolle. Valkoisin kukin metsän pohjaa kortistaa käenkaalikin. Läheltä katsoen huomaa kukan hennon vaalenpunaiset juovat. Käenkaalin lehdet ja kukat sopivat naposteltavaksi retkellä tai vaikkapa salaatin höysteeksi.

Kuva Liisa Tolvanen Käenkaali

Alkukesän keltaiset kukkijat, rentukka ja voikukka, loistavat kilpaa auringon kanssa. Voikukka on hyvää myös syötäväksi. Kaivapa netistä ohje vaikka voikukannuppupikkelsistä, kerää nuppuja puhtaalta paikalta ja kokeile!

Kuvat Liisa Tolvanen Rentukka ja voikukka

Lintujen pesintäaika alkaa olla kiihkeimmillään. Osalla linnuista on jo poikaset joita emot ruokkivat, toiset vielä hautovat, osa keräilee vasta pesäntekotarpeita ja jotkut ovat edelleen muuttomatkalla. Lintujen pesimäaikana on hyvä pitää mielessä pesimärauhan tärkeys. Jos vahingossa osut pesälle, poistu tilanteestä välittömästi. Metsässä tai polulla yksi oleva linnunpoikanen ei välttämättä ole hylätty, vaan emot ovat jossain lähettyvillä. Jätä poikanen rauhaan ja poistu paikalta, niin emot uskaltavat tulla hoitamaan jälkikasvuaan. Lintujen pesimärauhasta on säädetty lailla ja tässä lainsäätäjäjän painava sana muistin virkistyksesi.

Luonnonsuojelulain 39 §:n pesinnän suojaa koskeva kohta:

Kiellettyä on rauhoitettuihin eläinlajeihin kuuluvien yksilöiden:
1) tahallinen tappaminen tai pyydystäminen;
2) pesien sekä munien ja yksilöiden muiden kehitysasteiden ottaminen haltuun, siirtäminen toiseen paikkaan tai muu tahallinen vahingoittaminen; ja
3) tahallinen häiritseminen, erityisesti eläinten lisääntymisaikana, tärkeillä muuton aikaisilla levähdysalueilla tai muutoin niiden elämänkierron kannalta tärkeillä paikoilla.

Kuva Pekka Nykänen Punakylkirastas 27.5.2020

Linturetkelle kannatta nyt lähteä yöllä tai tosi varhain aamulla. Yölaulajat ovat saapumassa ja parhaiten niiden olemassaolon voi havannoida hiljaiseen yöaikaan reheviä lehtoja ja pusikkoja reunustavia teitä ja polkuja kierrellen. Ensimmäiset havainnot on tehty jo ruisrääkästä, pensas- ja viitasirkkalinnusta ja viitakerttusesta.

Joroisten ihmeellinen lintumaailma on tarjonnut taas ilahduttavia kevätvieraita paikallisten lintuharrastajien iloksi. Kuluneella viikolla vierailijoina olivat mm. tundrakurmitsa ja kattohaikarat.

Kuva Pekka Varneslahti Tundrakurmitsa 28.5.2020 Joroisten veneranta
Kuva Pekka Varneslahti Kattohaikarat, 28.5.2020 Joroinen Pasala

Lämmin viikko aktivoi hyönteismaailmaa.  Sarvijaakko komeine tuntosarvineen ilmaantui seinälaudalle. Sarvijaakon toukat elävät vain kuolleessa tai kuolevassa puussa. Luonnonvarakeskuksen sivujen mukaan sarvijaakko on metsätaloudelle hyödyllinen laji, koska sen toukat syövät pystynävertäjän toukkia ja koteloita. Sarvijaakon sarvien pituudesta saa vinkin laudasta jolla jaakko kävelee. Laudan leveys on n. 9,3cm.

Kuva Liisa Tolvanen Sarvijaakko 27.5.2020

Kevään päiväperhosten joukossa on tämä mustavalkoiseen tyyliin luottava mansikkakirjosiipi, joka ilmaantuu yhtä aikaa voikukkien kanssa. Mansikkakirjosiipi on yksi paksupääperhoslajeistamme. Lajin levienneisyysalue ulottuu Kokkola-Kajaani linjalle ja lentoaika on toukokuusta juhannukseen saakka.

Kuva Pekka Nykänen Mansikkakirjosiipi 25.5.2020

Hyönteismaailman petojen edustajaksi tähän valikoitui lampikorento.

Kuva Pekka Nykänen Isolampikorento naaras 27.5.2020

Luonnossa alkukesä on täynnä taphtumia ja elämää. Katselkaa, kuunnelkaa, haistelkaa ja maistelkaa kuten kuvan siili!

Kuva Pirjo Voutilainen Siili 25.5.2020 Päiviönsaari