Keskikesää parhaimmillaan
Säät ovat suosineet kesän viettäjiä, hyttysiä, kimalaisia ja perhosia. Mitä erilaisimmat pienet ja suuret pörräilijät ovat liikkuneet aktiivisesti lämpiminä kesäpäivinä.
Tyhjien tonttien kukkakedot ovat hyönteisten tarkkailuun oivia paikkoja ihan kaupungin keskustassa. Katselkaa ja nähkää niiden kauneus. Nämä kukkakedot ovat Päiviönsaaren helmiä! Kaikkien puistoalueidenkaan tai pihojen ei tarvitsisi olla nurmiasfalttia, vaan osalla voisi antaa heinän ja kukkien kasvaa siemen vaiheeseen ennen niittoa.
Ketosinisiipi viihtyy heinäsirkkojen kera niityillä. Hienoja perhoshavaintoja on tehty nokkosperhosista, joita tänä kesänä on lentänyt ennätysrunsaasti. Havaintoja on tehty eteläisimmistä lajeista myös Varkaudessa.
Amiraaliperhonen on tähän aikaan yleisempi Keski-Euroopassa ja häiveperhonen on vielä aika harvinainen näillä korkeuksilla. Lajitietokeskukseen tänä kesänä ilmoitetut häiveperhoshavainnot keskittyvät lounais-ja kaakkois-Suomeen, mutta on lajista havaintoja Varkaudestakin, mutta niitä ei ole ilmoitettu Laji.fi kantaan.
Luonto on täynnä pieniä linnun poikasia. Joka puolelta kuuluu hentoa piipitystä ja vikinää, kun pesueet pitävät yhteyttä toisiinsa ja emoihin.
Toiset juoksevat lentokyvyttäminä maassa, toiset nousevat pienille siiville ja hakevat turvaa puusta.
Kahlaajien pesinnät ovat edenneet jo siihen vaiheeseen, että emolintujen syysmuutto käynnistyy. Paikalliset pesijät ovat vielä pesimäympäristössään, kuten nämä Ruokojärven tienvarsiojan valkoviklo ja liro.
Kesän helteet ovat luoneet oivat olosuhteet myös ukkosille. Salaman voima on uskomaton. Iso rantakoivu oli silpoutunut Aatu-myrskyn aikaan palasiksi salaman voimasta.
Helteet ovat jouduttaneet marjojen kypsymistä. Mansikkakausi on kiivaimmillaan ja mustikat kypsyvät metsässä. Kypsiä lakkoja on jo kerätä asti.