Kasvun ihmeitä
Alkukesän retkien kohokohtia ovat uutuuttaan hohtavat, juuri auenneet kukat. Joka päivä huomaa jonkin uuden lajin avanneen terälehtensä ja houkuttavan pölyyttäjiä. Pihan ja puistojen vaahterat ja tammetkin kukkivat juuri ennen lehtien ilmaantumista.
Voikukat värittävät niityt ja tien varret hetkeksi keltaiseen loistoon. Kukat tarjoavat alkukesän herkkuja kimalaisille. Kuvan peltokimalaisen tunnistaa oranssista väristä, mustaa on päässä ja takaruumiin keskiosassa.
Luhtalemmikit viihtyvät lehdoisssa, kosteilla ojan pientareilla ja pensaiden varjoissa. Taivaan sininen väri on virkistävä poikkeus.
Puna-ailakit viihtyvät kuivemmilla kasvupaikoilla, hakkuaukeiden liepeillä, ojan varsilla, paikoilla joissa maan pintaa on rikottu.
Nyt on paras aika tehdä yölaulajaretkiä lähiluontoon. Varkauden seudulla voi kuulla viitakerrtusia, ruisrääkkää, viitasirkkalintua ja monta muuta vähän tavallisempaa visertäjää. Ainakin yhden yön unet kannattaa uhrata ja suunnata retkelle kesäyöhön.
Monet linnut ovat kasvattaneet poikaset jo maastokokoisiksi. Jos tapaat linnunpoikasen maastossa, sillä ei todennäköisesti ole mitään hätää, vaikka se näyttäisi olevan aivan yksin. Jos lintu ei ole loukkaantunut, jätä se paikalleen ja poistu paikalta. Emot käyvät sitä ruokkimassa, kunhan ihmiset ovat paikalta poistuneet.
Telkkäkin on saanut jo poikaset. Telkän poikaset hankkivat oman ruokansa heti kuoriuduttuaan, emo ei niitä syötä vaan opastaa muilla tavoin telkän tavoille.
Pöllöjen poikasetkin ovat varttuneet ja osin jo poistuneet pesistä. Helmipöllön poikanen on jo lähes emolinnun kokoinen ja näköinenkin.
Ja viirupöllön pojat saivat renkaat Timon toimiessa rengastajana.
Kaikenlaisen luontoharrastamisen ohessa Varkauden luonnonystävät jätti kuluneella viikolla lausunnon yhdessä Pohjois-Savon luonnonsuojelupiirin kanssa Stora Enson kierrätyslaitoksen laajennuksen ympäristövaikutusten arviointiselostukseen.