Saavutettavuustyökalut

Suomen luonnonsuojeluliitto SLL Pohjois-Savon piiri Varkauden yhdistys

Varkaus
Navigaatio päälle/pois

Elokuun ihmeteltäviä

Jaana Ylönen Keltavästäräkit 12.8.2022 Varkaus

Lämmintä riittää vielä auringon paisteessa päivisin, vaikka yöllä voi olla jo varsin viileää. Aamuisin usva nousee vesistöjen ylle tanssimaan hidasliikkeisiä koukeroitaan. Pimenevät lämpimät illat tuovat loppukesästä lentävät yöperhoset ja lepakot havaintoetäisyydelle illassa viihtyville tarkkailijoille.

Elokuussa voi tavata todella upeita siivekkäitä sekä päivisin että yöisin.

Matarakiitäjä lentää pääasiassa yöisin, mutta aurinkoisina päivinä sen voi tavata myös päivän valossa. Perhonen ruokailee punaisilla ravintokasveillaan kukan päällä paikallaan pörräten ja mettä imien.

Pekka Varneslahti Matarakiitäjä 27.7.2022
Kalevi Sundqvist Matarakiitäjän toukka 7.8.2022

Matarakiitäjän täysikasvuinen toukka on iso keltatäpläinen mönkijä, jolla on punainen peräpiikki., Matarakiitäjä käyttää ravintonaan maitohorsman ja mataran lehtiä. Toukat koteloituvat talvehtimaan. Matarakiitäjällä on pitkä lentoaika aina toukokuusta syyskuulle, paras lentoaika on kesäkuun puolivälistä heinäkuun loppuun.

Pekka Varneslahti Horsmakiitäjä 28.7.2022

Horsmakiitäjä on punaisen ja oliivinruskean kirjaava keskikokoinen perhonen. Horsmakiitäjä viihtyy maitohorsmaa kasvavilla hakkuaukoilla, radan varsilla, sähkölinjoilla ja peltojen reunamilla. Horsmakiitäjä on keskikesän perhonen. Joinakin vuosina syntyy toinen sukupolvi, joka lentää elokuun puolivälistä syyskuun lopulle.

Kalevi Sundqvist Horsmakiitäjän toukka 7.8.2022

Horsmakiitäjän toukat käyttävät ravintonaan maitohorsmaa ja mataraa. Toukat koteloituvat loppukesästä talvehtimaan.

Hannu Holopainen Liuskayökkönen 5.8.2022

Liuskayökkönen on yksi pitkäikäisimmistä perhosistamme. Aikuisvaiheessa sitä voi tavata lähes mihin vuodenaikaan tahansa. Eniten perhosia on lennossa elo- syyskuussa sekä alkukesästä touko- kesäkuussa. Liuskayökkösen vihreät toukat käyttävät pajuja ravintokasvinaan.

Jaana Ylönen Suruvaipat ja ampiainen 9.8.2022

Elokuun perhosia ovat vasta kuoriutuneet suruvaipat.  Nämä aikuisina perhosina talvehtivat tummat valkoreunaiset isot päiväperhoset käyvät ruokailemassa mahlaa vuotavilla puilla ja puutarhan ylikypsillä marjoilla ja hedelmillä. Suruvaippaa ei juurikaan näy kukkien mettä imemässä.

Kalevi Sundqvist Amiraali 31.7.2022

Amiraali on taitava lentäjä ja laajalle levinnyt iso päiväperhonen. Amiraalien toinen sukupolvi kuoriutuu heinä-elokuun vaihteessa ja ovat keväällä tänne vaeltaneiden perhosten jälkeläisiä. Lentoaika voi jatkua lokakuulle asti. Osa perhosista vaeltaa syksyisin takaisin etelämmäksi, amiraali ei kestä Suomen talvea.

Pekka Varneslahti Isomorsiusyökkönen 7.8.2022

Isomorsiusyökkösen lentoaika kestää kesäkuusta syyskuulle asti. Laji esiintyy koko Suomessa, joskin lukumäärä vähenee pohjoiseen mennessä. Laji talvehtii keskenkasvuisena tai lähes täysikasvuisena toukkana ja koteloituu keväällä maahan. Perhonen on yöaktiivinen ja tulee helposti valolle.

Perhosten lisäksi värikkäitä pörriäisiä on näyttäytynyt. Kimalaiskuoriaisen väritys muistuttaa kimalaista ja se suosii samoja kasveja kuin kimalaiset. Kuoriainen talvehtii toukkana, joka käyttää ravintona lahoavaa puuta.

Liisa Tolvanen Kimalaiskuoriainen 5.8.2022

Mustikoita kerätessäni törmäsin paksuun hämähäkin seittiin ja viereisestä katajapensaasta löytyi seitin virittäjä. Aitoristihämähäkki on komea ilmestys.

Liisa Tolvanen Aitoristihämähäkki 10.8.2022

Elokuun loppupuolella lintujen syysmuutto on vilkkaimmillaan. Taas voi nähdä läpimuuttavia vähän harvinaisempia lajeja kotikonnuilla. Varkauden luonnonystävät on kesän aikana tehnyt optiikkahankintoja ja syksyn mittaan niitä on mahdollista kaikkien innokkaiden päästä käyttämään yhteisten tapahtumien yhteydessä.