Saavutettavuustyökalut

Suomen luonnonsuojeluliitto SLL Lapin piiri Ylitornion-Pellon yhdistys

Ylitornio-Pello
Navigaatio päälle/pois

Luontotapio – ainutlaatuisen aapamaiseman kätkemä piilopirtti

Luontotapio – ainutlaatuisen aapamaiseman kätkemä piilopirtti

Olli Nissinen ehdotti 1990-luvun alussa, että luonnonsuojeluyhdistys hankkisi oman metsäpalstan, jolle voisi kenties rakentaa jonkinlaisen tukikohdan. Hänellä oli tiedossa Tapioitten omistama metsäkappale Tervolan suunnalta. Sinne suunnattiin retki ja paikka todettiin kaikin puolin sopivaksi pienen mökin rakentamiseen. Palsta ostettiin ja mökin suunnittelu alkoi saman tien. Mauri-myrskyn jäljiltä alueella oli runsaasti tuulenkaatoja, joista saatiin hirret kämpän tekoon. Olli Nissinen ja Pekka Lovikka olivat mestareina muun talkooporukan autellessa.

Mökin avajaisia vietettiin huhtikuussa 1993. Tämän jälkeen Luontotapio on palvellut monenlaista kulkijaa seuran jäsenten lisäksi: poromiehiä, metsästäjiä, lintuharrastajia jne. Ovet eivät ole olleet koskaan lukossa, vaan jokainen yösijaa tarvitseva on voinut yöpyä mökin laverilla. Ylitornion Luonto järjesti alkuaikoina retkiä ja hallituksen kokouksia kämpän suojissa. Yleensä niihin on liittynyt makkaranpaisto pihassa. Keväällä 1996 järjestettiin linnunpönttötalkoot: jokainen teki kotonaan oman pönttönsä, jotka sitten ripustettiin alueen puihin.

Alkuvaiheessa kulku oli vaikeaa polun kierrellessä aapasuon reunoja. Suo jouduttiin ylittämään vaarallista reittiä silmäkkeitten keskeltä. Tilanne helpottui huomattavasti kesällä 2004, jolloin Kilsiaavalle saatiin pitkospuut. Rakentamisen mahdollistivat paikalliset metsänomistajat, jotka lahjoittivat puutavaraa. Ylitorniolaiset ympäristötyöllistetyt kokosivat pitkospuut. Myös talkoolaisia tarvittiin, että iso hanke saatiin toteutettua.

Luontotapio sijaitsee Naturaan kuuluvalla Kilsiaavan–Ristivuoman soidensuojelualueella. Sitä ympäröivä luonto edustaa Peräpohjolan aapasuota ja on tärkeä suolintujen pesimäalue. Reitti alueelle lähtee Aavasaksa–Muurola-tieltä Röyttävaaran metsäautotietä, jonka päätyttyä merkitty polku johdattaa pitkospuille.