Saavutettavuustyökalut

Suomen luonnonsuojeluliitto SLL Satakunnan piiri Ala-Satakunnan yhdistys

Ala-Satakunta
Navigaatio päälle/pois

Alkukesän luonto veti melojat joelle

Kiukaisten kylän käki kukkui toivottavasti tulevia onnenvuosia joelle, kun Eurajoki-melojat saapuivat maalipaikalleen Eurakoskelle perjantaina 6. kesäkuuta illalla. Euran Kanoottiklubin ja Ala-Satakunnan Ympäristöseuran vuosittain yhdessä järjestämä melonta oli jo neljästoista perättäinen. Melontatapahtumalla on vuodesta 2001 lähtien haluttu kiinnittää huomiota Eurajoen huonoon tilaan ja virkistyskäytön vaikeuteen. Itse melojat ovat taas saaneet kokea joen mystisen viehätysvoiman ja luonnon elinvoimaisuuden, puhumattakaan terveellisestä ja monipuolisesta liikunnasta.

Tänä vuonna melonta järjestettiin murheellisissa merkeissä, sillä  jokivesi on jälleen kerran käyttökiellossa. Joen huono tila oli nähtävissä ja haistettavissa. Siitä huolimatta melojat saivat kokea joen lumovoiman. Jokivarren linnut jatkavat elämäntehtäväänsä ja vilkas alkukesän pesimäkausi oli kiihkeimmillään. Kuuluvimpia poikueen hoitajia olivat joella hätäilevät telkkäemot ja rantametsissä juuri lentoon lähteneet kottaraispoikueet.

Lintulajeja nähtiin ja kuultiin yhteensä viisikymmentäneljä. Tämän melonnan ehkä erikoisin havainto oli joella saalistanut kalasääski. Myös tuulihaukka nähtiin Euraniityn viljavalla aukealla ja samalla aukealla kuultiin myös ruislinnun rääkäisyjä. Molemmat lajit ovat ilahduttavasti yleistyneet Suomessa. Jokivarren lintuparatiiseja ovat rantametsiköt. Niihin keskittyy poikkeuksellisen tiheä pesimälinnusto. Melotun reitin ehkä paras lintukeskittymä on Vaanin prykin ympäristö, jossa melojien sinne saapuessa oli tauoton punakylki- ja mustarastaiden konsertti. Illansuun ehdoton laulutaituri oli kuitenkin viitakerttunen, jonka polveilevaa ja matkivaa ääntä oli tullut kuuntelemaan myös paikallisen kyläyhdistyksen väki.

Melonta päättyi Eurakosken kauniille jokiraitille, jossa melojia oli vastassa taiturimainen satakieli ja ystävällisiä ranta-asukkaita. Tyytyväisinä lähtivät melojat omille poluilleen, n vielä jäädessä huuhtomaan Eurajoen vedet Euran kunnan tarjoamaan iltasaunaan.

Seppo Varjonen